Mega Spor Etkinliklerinde Teknolojinin Geleceği - Şimşek, Abdullah; Devecioğlu, Sebahattin (İrfan YILDIRIM, 2025)
Mega spor organizasyonları, katılımın uluslararası seviyede olduğu fakat organizasyonun düzenlendiği ülke ve şehirlerin değiştiği Dünya Kupası veya Olimpiyatlar gibi organizasyonlardır. Bu organizasyonlarda yaşanan teknolojik gelişmeler sporcu performansı, taraftar katılımı ve yönetimsel verimliliğin arttırılmasının yanında giyilebilir cihazlar, çizgi teknolojileri, gelişmiş analitik uygulamalar gibi farklı alanlarda kullanılmaktadır. Bu araştırma, mega spor organizasyonlarında kullanılan teknolojilerin geçmiş ve bugün perspektifinden inceleyerek gelecekte kullanılabilecek teknolojilere yönelik tahminler oluşturmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma derleme makale türünde gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında ilk olarak mega spor organizasyonlarında kullanılan teknolojiler incelenmiştir. Bu teknolojiler incelenirken öncelikle yayınlanmış akademik yayınlar, ardından organizasyon raporları, web siteleri, teknolojileri üreten firmanın web siteleri haber siteleri ve organizasyonlara ait videolar incelenerek bilgiler derlenmiştir. Araştırma sonucunda mega spor organizasyonlarında kullanılan teknolojiler; sporcu performans ve sağlık teknolojileri, hakemlik ve karar destek sistemleri, taraftar deneyimi ve etkileşim teknolojileri, organizasyonel ve alt yapı teknolojileri ve eğitim, hazırlık ve analiz teknolojileri olmak üzere beş başlık altıda sınıflandırılabileceği ve bu şekliyle gelecek araştırmalarda kullanılabileceği düşünülmektedir.

Mega sporting events, such as the World Cup and the Olympics, are international events where the host country and city change. Technological developments at these events are used in various fields, including wearable devices, line technologies, and advanced analytical applications. These developments improve athlete performance, fan participation, and managerial efficiency. This study examined the technologies used in mega sporting events from historical and contemporary perspectives, as well as made predictions about future technologies. The study was conducted as a review. First, the technologies used in mega sporting events were examined within the scope of the research. Information was collected by reviewing academic publications, event reports, company websites, news sites, and event videos. The study concluded that the technologies used in mega sports events fall into five main categories: athlete performance and health technologies; refereeing and decision support systems; fan experience and interaction technologies; organizational and infrastructure technologies; and education, preparation, and analysis technologies. It is believed that this categorization can be used in future research.
The Future of Technology at Mega Sports Events
Keywords: Sports Science and Exercise (Other); Egzersiz ve Spor Bilimleri (Diğer)