Diyabetik Sıçanlarda Taurinin Kalp Dokusu Antioksidan Düzeyleri ile NF-?B ve Nrf2 Sinyal Yolakları Üzerine Etkisi - Tuzcu, Zeynep; Gencoglu, Hasan; Tuzcu, Mehmet; Orhan, Cemal; Ağca, Can Ali; Şahin, Kazım (My University, 2018)
Taurin'in, nörotransmitterlerin modülasyonu ve antioksidasyon gibi önemli roller oynadığıkanıtlanmıştır. Bununla birlikte, diyabetle ilişkili kardiyak komplikasyonlarda taurinin olumlu etkisininmekanizması hakkında çok az şey bilinmektedir. Bu çalışmada, taurinin, sıçan kalp dokusu nükleerfaktör-kappa B (NF-?B p65) ve nükleer faktör eritroid 2 (Nrf2) sinyal yolağı üzerine etkileriaraştırıldı. Kırk adet (8 haftalık) erkek Wistar sıçan rasgele dört gruba ayrıldı. Gruplar; (i) Kontrolgrubu, (ii) taurin uygulanan grup, (iii) streptozotosin (STZ) enjekte edilip diyabet oluşturulan grup,(iv) STZ enjekte edilip diyabet oluşturulan ve diyabetin başlangıcından sonra 8 hafta süreyle taurin(%2 w/v oral yolla, içme suyuna katılarak) uygulanan grup olarak belirlendi. Diyabetik sıçanlardaartan kalp dokusu malondialdehit (MDA) seviyeleri, taurin takviyesi ile anlamlı şekilde azaldı(P<0.001). Diyabetik sıçanlarda kalp dokusu süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT) veglutatyon peroksidaz (GPx) aktivite düzeyleri azaldı, ancak taurin takviyesi ile bu düzeyler anlamlışekilde arttı (P<0.001). Diyabetin yol açtığı kalp dokusu NF-?B düzeylerindeki artış ile Nrf2, HO-1,eNOS ve SIRT-1 düzeylerindeki azalış taurin takviyesi ile kısmen önlendi. Sonuç olarak, diyabetinve buna bağlı komplikasyonların iyileştirilmesinde taurinin kalp dokusundaki NF-?B ve Nrf2/HO-1yolaklarını etkileyerek yararlı bir rol oynayabileceği kanısına varılmıştır.
Keywords: Biyoloji; Veterinerlik