Fırat Üniversitesi Öğrencilerinin Hayvanlara Yönelik Empati Kapasitelerini Etkileyen Faktörler Üzerine Bir Ara?tırma - Ozen, Abdullah; Çoban, Çağrı; Dedeoğlu, Yusuf Sefa; Vural, Tuncay (My University, 2022)
Empati eğiliminin insanların ahlakî davranışları üzerinde önemli bir rol oynadığı kabul edilmektedir.\rİnsanlara yönelik empatik tepkilerin aynı zamanda hayvanlara ve dolayısıyla diğer canlılara yönelik\rempatiyi de geliştirdiği, bu nedenle de yüksek düzeyde empati becerisine sahip insanların\rhayvanlarla da empati kurdukları düşünülmektedir. Bu çalışmada, hayvana yönelik empati eğilimi\rile insana yönelik empati eğilimi arasında ilişki olup olmadığının ve empati kurma kapasitesini\retkileyen faktörlerin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla Fırat Üniversitesinde okuyan 388\röğrenciye gönüllülük esasına göre anket uygulanarak veri toplanmıştır. Verilerin analizi sonucunda,\rhayvana yönelik empati eğilimi ile insana yönelik empati eğilimi arasında orta düzeyde pozitif\ryönde (Kendall\\'s tau=0.288, P<0.001) bir ilişki olduğu gözlenmiştir. Kadınlar (P<0.001), büyük\ryerleşim merkezlerinde yetişenler (P<0.05), hayvan arkadaşlığı deneyimi olanlar (çocuklukta\rP<0.001; hâlihazırda P<0.01) hayvana yönelik empati eğilimi konusunda, diğer katılımcılara kıyasla\rdaha pozitif tutum sergilemişlerdir. Benzer şekilde, ebeveynlerin hayvanları seviyor olması\rkatılımcılarda pozitif yönde empatik tepkilerin gelişmesine neden olurken (P<0.001); ebeveynlerin\rhayvan derogasyonu yapması katılımcılarda negatif yönde empatik tepkilerin gelişmesi sonucunu\rdoğurmuştur (P<0.01).
Keywords: Biyoloji; Psikoloji; Davranış Bilimleri