ÇİN’İN KÜRESEL BİR YUMUŞAK GÜÇ HAREKETİ: CGTN’NİN İNCELENMESİ - Aydemir, Emrah (My University, 2019)
Politik sistemi dünyadaki birçok insan için çekici olmayan Çin, Devletin önderliğinde kamu diplomasisini yürütmekte ve yumuşak gücünü kullanmaktadır. Çin politikalarını, kimliğini, değerlerini ve kültürünü aktarmak için yoğun çaba sarf etmekte ve yumuşak güç kullanım kapasitesini geliştirmek için yatırımlar yapmaktadır. Bu amaçla Çin, küresel medya ortamını değiştirebilecek medya çalışmalarına yoğunlaşmıştır. Batı?nın uluslararası alanda söylem gücünü tekelleştirdiği görüşünü savunan Çin, küresel medya ortamını değiştirmek için uluslararası bir yayın oluşturmanın gerekliliğini anlamış, mesajını aktarmak ve söylem gücünü arttırmak için küresel yayıncılığını hayata geçirmiştir. Bu doğrultuda yayında bulunan Çin Küresel Televizyon Ağı CGTN (China Global Television Network), Parti devletinin rehberliğinde bir yumuşak güç hareketi olarak markalaştırılmaya çalışılmış ve yumuşak güç stratejisine entegre edilmiştir. Çin hükümeti geleneksel ulusal değerlerin korunmasında, ulusal kimliğin yansıtılmasında ve ulusal imajının geliştirilmesinde CGTN?ye büyük önem vermiştir. Hükümetin sıkı bir siyasi kontrolü altında faaliyet gösteren CGTN, dünyaca ünlü haber medyalarından biri olmayı arzulamakta ve bir medya yayılma politikası olarak Pekin?in sesini dünyaya duyurmaktadır. Bu makale, Çin?in yumuşak güç stratejisinin bir aracı olarak Çin Merkez Televizyonu CCTV (China Central Television) ve CGTN?nin gelişimini, CGTN ?ngilizce?nin program ve içeriklerini uluslararası düzeyde incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, metodolojik düzeyde, geniş bir yelpazede Çin?in yumuşak gücü, kamu diplomasisi ve CGTN?nin analizine dayanmaktadır.
Keywords: Çin; Kamu Diplomasisi; Yumuşak Güç; CCTV; CGTN