AEHESIS TEMATİK AĞ PROJESİ KAPSAMINDA SPOR EĞİTİMİ ALANLARININ TÜRKİYE’DE SPOR EĞİTİMİ KURUMLARINA UYUMU - Karakaya, Yunus Emre; Çoban, Bilal (My University, 2014)
Küreselleşen dünyada yükseköğretim kurumları kültürün ve değerlerin gelişmesinde önemli bir yere sahiptir. Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde akademik ve eğitimsel standartlarının Avrupa Birliği'ne üye olan ülkelerdeki yükseköğretim standartlarıyla uyum içerisinde olması önem arz programları, yükseltilmesi ve kalitenin korunmasında önemli bir yere sahiptir. Bu kapsamda, Avrupa Birliği spor bilimlerinde Avrupa yükseköğretiminin uyumlu hale getirilmesi amacıyla AEHESIS (Spor Bilimleri Eğitimini Avrupa Yükseköğretiminde Uyumlaştırma) Tematik Ağ Projesi'ni yürürlüğe koymuştur. Bu projede, sporla ilgili dört alan (\"Spor Yönetimi\", \"Beden Eğitimi Öğretmenliği\", \"Sağlık ve Zindelik\", \"Antrenörlük Eğitimi\") tanımlanmıştır. Bu projeye ortak kurum ve kuruluşlardan gelen spor eğitim uzmanları, çeşitli toplantı ve konferanslarda oluşturdukları metinlerle, spor eğitiminde yeni müfredatların geliştirilmesine yönelik ortak standartlar belirlemeye çalışmışlardır. Bu doğrultuda, Türkiye'nin yükseköğretim düzeyinde spor eğitimi hizmeti veren kurumları, topluma daha iyi spor hizmeti sunabilmek için spor eğitimi sistemleri ve müfredat yapılarını yeniden gözden geçirmeleri gerekmektedir. Türkiye'de bu yapılanmanın başlatılması, yükseköğretim düzeyinde verilen spor eğitimi için önemli fırsatlar sunacaktır. Spor eğitiminin yeniden düzenlenmesi, kalitesinin yükseltilmesi, daha kavuşturulmasını sağlayacaktır. Bu çalışmada, AEHESIS Tematik Ağ Projesi kapsamında yer alan spor eğitimi alanlarının müfredat yapıları incelenmiştir. Türkiye'nin bu proje kapsamındaki spor eğitimi alanlarına uyumu tartışılarak bir dizi öneriler sunulmuştur
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Spor Bilimleri