MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS KOMPLEKS İZOLATLARINDA İZONİAZİD VE RİFAMPİN DİRENCİNİN BELİRLENMESİNDE GENOTYPE MTBDR YÖNTEMİNİN KULLANIMI - GÜNEY, TURGUT (Fırat Üniveristesi, 2011)
Tüberküloz, dünya çapında bir hastalığa bağlı ölümlerin önde gelen nedenlerinden biridir. Çok ilaca dirençli tüberküloz yüksek vaka ölüm oranı ile birliktedir. Tüberkülozun hızlı ve yeterli tedavisini sağlamak için, Mycobacterium tuberculosis kompleks izolatlarında antibiyotik direncinin tespiti önemli bir sorundur. Dünya Sağlık Örgütü, daha önce tedavi almış hastaların %100'ünde ve çok ilaca dirençli tüberküloz riski altında olan yeni tüberküloz hastalarında da çok ilaca direnç açısından test yapılmasını önermektedir. Genotype MTBDR, klinik izolatlarda rpoB ve katG mutasyonlarının hızlı tespiti için düzenlenmiş bir multipleks PZR DNA strip yöntemidir. Bu çalışmanın amacı Genotype MTBDR'nin RİF ve INH direncinin tespitinde hızlı bir yöntem olarak değerini belirlemektir.Fırat Üniversitesi Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarı'nda farklı klinik örneklerden izole edilmiş 50 M. tuberculosis kompleks suşu bu çalışmada kullanılmıştır. BACTEC 460TB ve Genotype MTBDR yöntemiyle antimikrobiyal duyarlılık testleri çalışılmıştır. Genotype MTBDR yönteminin sonuçları altın standart olan BACTEC 460TB sonuçları ile karşılaştırılmıştır. BACTEC ile 50 suşun 11'inde (%22) INH direnci ve 3'ünde (%6) INH ve RİF direnci birlikte görülmüştür. 39 (%78) suş ise hem INH hem de RİF'e duyarlı bulunmuştur. 11 INH dirençli izolatın 8'i (%72,7) ve 3 MDR izolatın hepsi (%100) Genotype MTBDR yöntemi ile doğru olarak tanımlanmıştır.Genotype MTBDR yönteminin INH ve RİF direncini belirlemede duyarlılığı sırasıyla %78,6 ve % 100 olarak bulunmuştur. Her iki ilaç için de testin özgüllüğü %100 olarak bulunmuştur. Bu çalışmanın sonuçları, Genotype MTBDR yönteminin RİF ve INH direncinin hızlı tespiti için genelde iyi bir performans ve özgüllüğe sahip olduğunu göstermektedir.Anahtar Kelimeler: Çok ilaca dirençli tüberküloz, Mycobacterium tuberculosis kompleks, rpoB, katG, İzoniazid, Rifampin.

Mycobacterium tuberculosis is one of the leading causes of death due to an illness worldwide. Multidrug resistant tuberculosis is associated with a high case fatality rate. The rapid detection of antibiotic resistance in Mycobacterium tuberculosis complex isolates is an important challenge to ensure a rapid and adequate therapy of tuberculosis. World Health Organisation recommends testing of 100% of previously treated tuberculosis patients for multi drug resistance, as well as testing of any new tuberculosis patients considered at high risk of having multi drug resistant tuberculosis. The Genotype MTBDR is a multiplex PCR DNA strip assay designed for the rapid detection of rpoB and katG mutations in clinical isolates. The aim of this study was to evaluate Genotype MTBDR as a rapid assay to detect RIF and INH resistance.A total of 50 M. tuberculosis complex strains isolated from different clinical specimens in Fırat University Hospital Microbiology Laboratory were used in this study. Antimicrobial susceptibility testings for INH and RIF were performed by BACTEC 460TB and Genotype MTBDR assay. The results of Genotype MTBDR assay were compared with gold standart BACTEC 460TB. Eleven (22%) out of 50 strains were INH resistant and 3 (6%) strains were both INH and RIF resistant by BACTEC.Thirty nine (%78) strains were susceptible to both INH and RIF. Eight (72,7%) out of 11 INH resistant isolates and all of 3 MDR isolates (100%) were correctly identified by Genotype MTBDR assay.Sensitivity of Genotype MTBDR assay to detect INH and RIF resistance were 78,6 and 100%, respectively. Specifity of the test were 100% for both drug. The results of this study indicate that the Genotype MTBDR assay has an overall good performance and sensitivity for rapid detection of RIF and INH resistance.Keywords: Multi drug resistance tuberculosis, Mycobacterium tuberculosis complex, rpoB, katG, Isoniazid, Rifampin.
Use of genotype MTBDR assay for detection of isoniazid and rifampin resistance in mycobacterium tuberculosis complex isolates
Keywords: Mikrobiyoloji