Geç Ortaçağ El-Cezîre Bölgesi Şehirlerinin Fizikî Yapıları Üzerine Bir Değerlendirme - Bakır, Abdulhalik (Fırat University, 2013)
el-Cezire bölgesi, bir çok faktörle1 birlikte, Dicle ve Fırat nehirlerinin de sunmuş olduğu verimli ve bereketli topraklara sahip olması nedeniyle, tarihin en eski çağlarından beri insanların topluca yerleşip uygarlıklar meydana getirdiği bir coğrafya haline gelmiştir. Tarihi süreç içerisinde, buraya yerleşen insanların bitmez tükenmez çabaları sonucunda, bugün hala ününü ve canlılığını kaybetmeyen ve hatta yeraltı ve yerüstü kaynakları yüzünden dünyanın birçok ülkesinin ilgisini çeken birçok büyüklü küçüklü şehirler kurulmuştur