İKİ DİLLİLİK OLGUSUNUN ÖĞRENCİLERİN ÖYKÜLEYİCİ METİN YAZMA BECERİLERİNE BİÇİM ÖZELLİKLERİ BAKIMINDAN YANSIMALARI - AYDIN, ÖZGE (Fırat Üniveristesi, 2021)
Latince iki anlamına gelen "bi" ve dil bilim anlamında kullanılan "lingualism" kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan çok yönlü bir kavram olan iki dillilik, bireyin iki ya da daha fazla dili iletişim aracı olarak kullanabilmesi ve gereken durumlarda bir dilden diğerine sorunsuz bir şekilde geçiş yapabilmesidir. Bu çalışmada, iki dillilik olgusunun ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin öyküleyici metin yazma becerilerine biçim özellikleri bakımından yansımalarını belirlemek amaçlanmıştır. Nitel yöntem desenlerinden eylem araştırmasıyla gerçekleştirilen çalışma, Diyarbakır ilinin Ergani ilçesinde yer alan Bereketli İmam Hatip Ortaokulu 7. sınıf öğrencileri ile yürütülmüştür. Kişisel bilgi formu, yazılı anlatım değerlendirme formu ve görüşme tekniğiyle 6 hafta boyunca toplanan veriler, içerik ve betimsel analiz yöntemleriyle analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda öğrencilerin "kendi" dönüşlülük zamirini ve "ayakla" kelimesini gereksiz kullandıkları, kelime sonundaki "ı" ünlüsünü "i" şeklinde yazdıkları, "o-ö" geniş ünlülerini "u-ü" şeklinde kullandıkları tespit edilmiştir. Öğrencilerin yazım kurallarına ve noktalama işaretlerine dikkat etmedikleri, çift ünsüzleri ve orta hece ünlüsünü yazmadıkları, "ve" bağlacını çok sık kullandıkları da belirlenmiştir.

Bilingualism, which is a multifaceted concept formed by the combination of the Latin words "bi" meaning two and "lingualism" used in the meaning of linguistics, is the ability of an individual to use two or more languages as a communication tool and to switch from one language to another without any problems whwn necessary. In this study, it was aimed to determine the reflections of bilingualism on the narrative text writing skills of secondary scholl 7th grade students in terms of morphological features. The study, which was carried out with action research, one of the qualitative method designs, was carried out with 7th grade students of Bereketli Imam Hatip Secondary School in Ergani district of Diyarbakır province. The date collected fors six weeks with personal information form, written expression evaluation form and interview technique were analyzed with content and descriptive analysis methods. As a result of the study, it was determined that the students used the reflexive pronoun "own" and the word "by foot" unnecessarily, and wrote the vowel "ı" at the end of the word as "i" and used the extended vowels "o-ö" as "u-ü". It was also determined that students did not pay attention to spelling rules and punctuation, and did not write double consonants and middle syylable vowels and used the conjunction "and" very often.
The reflections of the phenomenon of bilingualism on the students' ability to write narrative text in terms of stylistic features
Keywords: Eğitim ve Öğretim