KAN KÜLTÜRLERİNDEN HASTANE KAYNAKLI İZOLE EDİLENCANDİDA AURİS'İN FARKLI YÖNTEMLERLE TANIMLANMASI VEANTİFUNGAL DUYARLILIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - GÜNGÖR, FATİH (Fırat Üniveristesi, 2025)
Candida auris, küresel olarak çoklu ilaca dirençli, sağlık bakımıyla ilişkili bir mantar patojeni olarak ortaya çıkmıştır. C.auris tüm dünyada hastalardan giderek daha fazla izole edilmektedir. Son raporlar, mikroorganizmanın yanlış tanımlanması, yüksek oranlarda antifungal ilaç direnci ve önemli hasta ölümlerine neden olması tanı ve tedavisinde zorluklara neden olduğunu göstermiştir. Deri kolonizasyonu ve çevresel ortamlarda uzun süre canlı kalmasını kolaylaştıran virülans faktörleri ile sağlık kuruluşları içinde ve arasında hızla bulaşmaya neden olan yeni tanımlanmış bir kandida türüdür. Bu çalışma da, yoğun bakım hastalarından alınan kan örneklerininden yapılan kan kültürlerinde farklı yöntemler kullanılarak elde edilen ve biyokimyasal testlerle C.auris olarak tanımlanan suşların kromojenik agar besiyeri ve moleküler yöntem kullanılarak yeniden test edilmesi, sonuçların karşılaştırılması ve mikrodilüsyon antifungal duyarlılık profillerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Geleneksel yöntemler ile kandida türü olarak saptanan suşlar BioMérieux Vitek2 compact (BioMérieux, Fransa) ve MALDI-TOFF MS BioMérieux Vitek MS v.3.2 cihazı ile (BioMérieux, Fransa) identifikasyonları yapıldı. Bu sistemler ile C.auris olarak tanımlanan 30 suş çalışmaya dahil edildi. 30 C.auris suşu 26 hastanın kan kültüründen izole edildi. Dört hasta farklı kliniklerde farklı zamanlarda yatışta kaldığı sürede C.auris türü izole edildiği için çalışmaya dahil edildi. 26 hastanın 14 (%53.85)'ü erkek hasta, 12 (%46.15)'si ise kadın hasta idi. 60 ve üstü yaş (%69.23) en yüksek grubu oluşturdu. İzole edilen suşlar en fazla İç Hastalıklar Yoğun Bakım 2 kliniğinde (%36.67) ve Temmuz-Eylül (%43.33) ayları arasında saptandı. C.auris olarak tanımlanan suşların identifikasyonunda CHROMagar Candida Plus'ın ve Real Time PCR yöntemlerinin değerini araştırmak amacıyla tekrar test edildi. Sabouraud Dekstroz Agar (SDA) ve CHROMagar Candida Plus besiyerleri ve mısır unu-Tween 80 agarda koloni rengi ve morfolojisi değerlendirilerek karşılaştırıldı. Ticari sistemler ile C. auris olarak tanımlanan 30 suşun hem CHROMagar Candida Plus hemde Real Time PCR yöntemiyle 26 14 (%88.24)'sı C.auris, 3 (%8.82)'ü C.parapsilosis,1 (%2.94)'i C.tropicalis olarak tanımlandı. Kolorimetrik mikrodilüsyon yöntemi (Thermo Scientific™ Sensititre™ YeastOne™ YO9 AST Plate) (SYO; Thermo Fisher Scientific, Waltham, MA, ABD) ile yapılan antifungal duyarlılık test sonucunda en yüksek direnç amfoterisin B (%100.00)'de saptandı. Sonuç olarak yapılan çalışmada CHROMagar Candida Plus'ın C.auris dahil olmak üzere kandida izolatlarının görsel olarak tanımlanmasına yardımcı olmak için yararlı bir kültür yöntemi olabileceği, ancak karışık floralı örneklerde benzer maya kolonilerinin varlığında ve özellikle yakın akrabalık özellikler nedeniyle C.auris'in yanlış tanımlanamasına neden olan maya grubu türlerin çıkması durumunda MALDİ-TOFF MS veya Real time PCR gibi genom düzeyinde araştırma gerekmektedir. C.auris olarak tanımlanan suşların mutlaka antifungal duyarlılık profillerinin CDC'nin önerileri doğrultusunda ve EUCAST veya CLSI kriterleri kullanılarak belirlenmesi direncin ortaya konulması açısından çok önemlidir.

Candida auris has emerged as a globally multidrug-resistant, healthcare- associated fungal pathogen. C.auris is increasingly isolated from patients worldwide. Recent reports have shown that misidentification of the microorganism, high rates of antifungal drug resistance, and significant patient mortality have led to difficulties in diagnosis and treatment. It is a newly identified Candida species that rapidly spreads within and between healthcare institutions due to its virulence factors that facilitate skin colonization and long- term survival in environmental environments. In this study, it was aimed to retest the strains obtained from blood cultures of intensive care patients using different methods and identified as C.auris by biochemical tests using chromogenic agar medium and molecular methods, to compare the results, and to evaluate the microdilution antifungal susceptibility profiles. Strains identified as Candida species by conventional methods were identified using BioMérieux Vitek2 compact (BioMérieux, France) and MALDI-TOFF MS BioMérieux Vitek MS v.3.2 device (BioMérieux, France). 30 C.auris strains identified as C.auris with these systems were included in the study. 30 C.auris strains were isolated from blood cultures of 26 patients. Four patients were included in the study because C.auris was isolated during their hospitalization at different times in different clinics. Of the 26 patients, 14 (53.85%) were male and 12 (46.15) were female. The highest age group was 60 and above (69.23%). The isolated strains were detected mostly in Internal Medicine Intensive Care Unit 2 clinic (36.67%) and 16 between July and September (43.33%). The value of CHROMagar Candida Plus and Real Time PCR methods in the identification of strains identified as C.auris was tested again. Colony color and morphology were evaluated and compared on Sabouraud Dextrose Aagar (SDA) and CHROMagar Candida Plus media and corn flour-Tween 80 agar. Of the 30 strains identified as C.auris by commercial systems, 26 were identified as (88.24%) C.auris by both CHROMagar Candida Plus and Real Time PCR method, 3 as (8.82%) C.parapsilosis, and 1 as (2.94%) C.tropicalis. In the antifungal susceptibility test result performed with the colorimetric microdilution method (Thermo Scientific™ Sensititre™ YeastOne™ YO9 AST Plate) (SYO; Thermo Fisher Scientific, Waltham, MA, USA), the highest resistance was detected in amphotericin B (100.00%). In conclusion, in our study, CHROMagar Candida Plus may be a useful culture method to aid in the visual identification of Candida isolates including C.auris, however, in the presence of similar yeast colonies in mixed flora samples and especially in the case of yeast group species that cause misidentification of C.auris due to closely related characteristics, MALDI-TOFF MS or Real Time PCR should be retested and identified. It is very important to determine the antifungal susceptibility profiles of the strains identified as C.auris according to CDC recommendations and using EUCAST or CLSI criteria in order to reveal resistance.
Identification of Candida auris isolated from blood cultures from hospital origin with different methods and evaluatoon of their antifungal susceptibility
Keywords: Mikrobiyoloji