EĞİTİM FAKÜLTELERİNDE GÖREV YAPAN ÖĞRETİM ELEMANLARININ İLETİŞİMDE SAYDAMLIK BECERİSİNİN ÖĞRETİM ELEMANLARI VE 4. SINIF ÖĞRETMEN ADAYLARI TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ - Erdem, Ali Rıza; Gözel, Emine (Fırat University, 2013)
Bu çalışmada Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesindeki 4. sınıf öğretmen adaylarının ve öğretmenadaylarına eğitim veren öğretim elemanlarının görüşlerine göre öğretim elemanlarının iletişimde saydamlıkbecerileri araştırılmıştır. Veriler Canan Çetinkanat tarafından geliştirilen “Öğretmen İletişim Becerileri Ölçeği”uygulanarak elde edilmiş, araştırmada ölçeğin “iletişimde saydamlık” boyutu kullanılmıştır. Araştırmanın evreniniPamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesindeki 4. sınıf öğretmen adayları ile öğretim elemanları oluşturmaktadır.Evrenin tamamına ulaşmak mümkün olmadığından 4. sınıf öğretmen adayları ve öğretim elemanları oranlı kümeörnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Örnekleme 397 4. Sınıf öğretmen adayı ve 100 öğretim elemanı alınmıştır.Verilerin çözümlenmesinde “SPSS For Windows (Statistical Packages for Social Sciences)” paket programıkullanılmıştır. Ölçme aracının iç tutarlılığı Cronbach's Alpha güvenirlik katsayısı r= 0, 88’dir. PamukkaleÜniversitesi Eğitim Fakültesindeki öğretim elemanlarının gösterdiği iletişimde saydamlık becerisi boyutunda, 4.sınıf öğretmen adaylarının ölçekteki görüşleri % 26,4 ile “Çoğu zaman”, öğretim elemanlarının ölçektekigörüşleri % 45,0 ile “hemen hemen her zaman” ve “Her zaman” şeklindedir. Araştırma bulgularına göreöğretmen adayları ve öğretim elemanları en düşük katılımı “Sınav sorularının yanıtlarını sınavdan sonraaçıklamak” maddesine vermişlerdir. Bu nedenle Eğitim Fakültesinde görev yapan öğretim elemanları, sınavsorularının yanıtlarını sınavdan sonra açıklamaya daha fazla özen gösterebilirler.