Propolis ve hayvan beslemede kullanımı - Seven, Ismaıl; Aksu, Taylan; Seven, Pınar Tatlı (My University, 2007)
Propolis bal arıları tarafından çesitli bitki kaynaklarından toplanmıs reçinemsi materyalin genel adıdır. Propolisin tam olarak kompozisyonu kaynagına baglı olarak degisir. Genellikle propolis % 50 reçine ve bitki balsamı, % 30 balmumu, % 10 esansiyel yaglar, % 5 polen ve % 5 diger çesitli maddelerden olusur. Propolis, özellikle etonolik ektraktları, antioksidan, antibakteriyal, antifungal, antiviral ve hepatoprotektif etkileri ile genis spektrumlu aktivite gösterir, bu yüzden günümüzde diyet katkısı olarak propolisin kullanımı yaygındır. Propolisin antioksidadif, sitotoksik, anti mutagenik ve immünomodülatör özellikleri onun zengin flavonoid, fenolik asit ve terpenoid içeriklerinden kaynaklanır.
Keywords: Antimikrobiyal özellikler; Apis mellifera; antioksidanlar; hayvan yemleme; organik tarım; hayvan sağlığı; antineoplastik ajanlar; besi performansı; propolis; bal arısı; arı ürünleri