TOPRAK ALTINDA DEPOLANAN GÜNEŞ ENERJİSİ İLE BESLENEN ISI POMPALI BİR KONUT ISITMA SİSTEMİNİN BİLGİSAYARDA SİMÜLASYONU - İNALLI, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 1993)
Doktora Tezi TOPRAK ALTINDA DEPOLANAN GÜNEŞ ENERJİSİ İLE BESLENEN IS! POMPALI BİR KONUT ISITMA SİSTEMİNİN BİL6İSAYARDA SİMÜLASYONU Mustafa İNALLI Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı 1993, Sayfa: 170 Bu çalışmada, güneş enerjisinin toprak altındaki küresel ve silindirik tanklarda depolanması ve ısı pompası eşliğinde konutların ısıtılmasında, ısıl sistemin yıllık performansı araştırılmıştır. Toprak içerisine gömülmüş olan depodaki su sıcaklığı ve depo etrafındaki jeolojik yapı içerisindeki sıcaklık dağılımı için problem formülasyonu yapıldıktan sonra boyutsuzlaştırılmıştır. Boyutsuz problem, kompleks sonlu Fourier dönüşüm tekniği ve sayısal yöntemler kullanılarak çözülmüştür. Elde edilen çözümlerden faydalanılarak konut, güneş toplayıcısı, ısı deposu ve ısı pompasından meydana gelen ısıl sistemin anal izi. bilgisayarda yapılmıştır. Bilgisayar simülasyonundan elde edilen sonuçlar sisteme ait bazı parametrelerin değişik değerleri için grafikler halinde gösterilmiş ve literatürdeki mevcut çalışmalar ile karşılaştırılmıştır. ANAHTAR KELİMELER : Güneş enerjisi, mevsimlik depolama, küresel ve silindirik tank, ısı pompası, konut ısıtma
Computer simulation of a heat pump space heating system with an underground seasonal solar energy storage
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering