AKILLI YÖNTEMLERLE SAYISAL FİLTRE TASARIMI - TANYILDIZI, TUBA (Fırat Üniveristesi, 2012)
Sayısal filtreler sayısal işaret işlemenin en temel elemanıdır. Temel olarak ikiye ayrılırlar. Bunlar; sonlu darbe cevaplı (FIR) filtre ve sonlu olmayan darbe cevaplı (IIR) filtrelerdir. Bu çalışmada Butterworth IIR, Chebyshev IIR, Eliptik IIR, Bessel IIR ve FIR filtre tasarımı için klasik yöntemler dışında farklı yöntemler kullanılmıştır. Çalışmada kulanılan yöntemler Genetik Algoritma (GA), Parçacık Sürü Optimizasyonu ve yapay arı koloni algoritmasıdır. Filtre tasarımı için Matlab'da program ve arayüz oluşturulmuştur, elde edilen sonuçlar birbiriyle karşılaştırılmıştır.Anahtar Kelimeler: Genetik algoritma, Parçacık sürü optimizasyonu, Yapay arı kolonisi, FIR filtre, IIR filtre, Butterworth filtre, Chebyshev II filtre, Eliptik filtre.

Digital filters are the basic elements of the digital signal processing. These filters are divided about two parts of the finite impulse response(FIR) and infinite impulse response filters (IIR) filter. In this study, it was used that different methods apart from classical for Butterworth IIR, IIR Chebyshev, Elliptic IIR, IIR and FIR filter design. Used methods in study are the genetic algorithms (GA),particle swarm optimization (PSO) and artificial bee colony algorithm. Program and analysis in matlab was created for filter design and the obtained results are were comparedKeywords: Genetic algorithm, Particle swarm optimization, Artificial bee colony, FIR filter, IIR filter, Butterworth filter, Cheby2 filter, Elliptic
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği