BULANIK SAYI DİZİLERİ İÇİN GENELLEŞTİRİLMİŞ LACUNARY İDEAL YAKINSAKLIK - ÇİÇEK, CİHAN (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışmada dizi uzayları ve toplanabilme teorisinde geniş uygulama alanlarına sahip istatistiksel yakınsaklık kavramının genelleştirilmiş hali olan ve temeli doğal sayıların ideal ve süzgeç tanımlarına dayalı olan ideal yakınsaklık kavramından bahsedilmiştir. Pek çok türü olan ideal yakınsaklığın bulanık sayı dizileri için I-yakınsaklığı ve I*-yakınsaklığı verilmiş ve bunlar arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Ayrıca ? bir lacunary dizisi ve 0???1 olmak üzere ?-dereceden I-istatistiksel yakınsaklık,I-lacunary istatistiksel yakınsaklık ve ?-dereceden I-lacunary yakınsaklık tanımları verilmiş ve bu kavramlar arasındaki bazı kapsama bağıntıları incelenmiştir..

In this study, we mention the concept of ideal convergence which is based on the concepts of ideal and filter in the set of natural numbers and general case of the statistical convergence with wide application areas in the sequence spaces and summability theory. We give I-convergence and I*-convergence of ideal convergence that has several convergence kinds for sequences of fuzzy numbers and examine relations between them. Furthermore, we give the notions of I-statistical convergence, I-lacunary statistical convergence of order ? for 0???1 and ?-I-lacunary convergence and examine some inclusion relations between these concepts.
Generalized lacunary ideal convergence for sequences of fuzzy numbers
Keywords: Matematik