Anoreksiya Nervozalı Çocuk ve Ergenlerde Sosyal Biliş - Perçinel, İpek; Yazıcı, Kemal Utku; Bilaç, Öznur; Köse, Sezen; Baranöz, Burcu (My University, 2015)
Sosyal biliş, kişinin kendisi ve diğerleri arasındaki sosyal etkileşimle ilgili zihinsel süreçleri temsil eder. Son yıllarda yeme bozukluğu olgularının sosyal biliş becerilerine yönelik ilgi artmıştır. Anoreksiya nervosa, etiyolojisi çoklu etmenlerle ilişkili olan bir yeme bozukluğu tablosudur. Tedavisi halen tartışmalıdır. Yeme bozukluğu hastaları içinde en zor ilişki kurulan grubun anoreksiya nervosa tanılı gençler olduğu bilinmektedir. Çalışmalar çoğunlukla, anoreksiya nervosa olgularının sosyal bilişsel işlevlerinde güçlükler olduğuna işaret etmektedir. Bununla birlikte farklı sonuçların bildirildiği çalışmalar da mevcuttur. Görüldüğü kadarıyla, anoreksiya nervosa olgularında sosyal biliş işlevlerini değerlendiren çalışmaların büyük çoğunluğu, erişkin yaş grubu ile yapılmış çalışmalardır. Çocuk ve ergen yaş grubu ile yapılmış çalışmaların kısıtlı sayıda olduğu dikkati çekmektedir. Bu yazıda, literatürdeki, anoreksiya nervoza tanılı çocuk ve ergenlerin sosyal biliş becerileri ile ilgili çalışmaların incelenmesi ve genel özelliklerinin sunulması amaçlanmıştır.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Onkoloji; Psikoloji; Psikiyatri