İneklerde tohumlama ile birlikte HCG (Human Chorionic Gonadotropin) uygulamasının kan progesteron düzeyine ve gebe kalma oranlarına etkisi - Çetin, Hayrettin; Apaydın, Ali Mükremin (My University, 1997)
Bu çalışmada, östrüs günü tohumlamayı takiben kas içi olarak Human Chorionic Gonadotropin (HCG) verilmesinin östrüs siklusu süresine, kan serumu progesteron değerlerine ve gebe kalma üzerine olan etkilerini araştırma amaçlanmıştır. Bu maksatla 18'i İsviçre Esmeri ve 2'si Holştayn 20 baş inek materyal olarak kullanıldı. Östrüsleri sinkronize etmek için bütün hayvanlara, 11 gün ara ile, 25 mg Prostaglandin F 2 ol (Dinoprost), kas içi enjekte edildi. Östrüs gösteren hayvanlardan haftada 3 gün kan örnekleri toplandı. Hayvanlar, sinkronize östrüs sonrası ilk östrüste tohumlandı ve iki gruba ayrıldı. Birinci gruba tohumlamayı takiben 1500 IU HCG (uygulama grubu), ikinci gruba 2 mi İzotonik NaCl solüsyonu (kontrol grubu) kas içi olarak enjekte edildi. Uygulama sonrası muhtemel östrüse kadar (21-22. gün), haftada 3 gün kan örnekleri toplanmaya devam edildi. Kan serumu progesteron değerleri double RIA metodu ile tayin edildi. Tohumlama öncesi ve sonrası siklus pro gesteron değerlerinin istatistiki karşılaştırmasında, her iki grupta istatistiki bir farkın olmadığı, fakat ortalama progesteron değerleri arasında pozitif bir ilişkinin olduğu tespit edildi. Yine siklus süreleri arasında da fark yoktu. Hayvanların gebelikleri, tohumlama sonrası yaklaşık ikinci ayda, rektal muayene ile tespit edildi. Her iki grupta 5'er hayvan gebe kalırken, 5'er hayvan gebe kalmadı. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, östrüs günü, tohumlamayı takiben yapılan HCG uygulamasının, östrüs siklus süresine,kan serumu progesteron değerlerine ve gebelik oranlarına etkisinin olmadığı tespit edildi.
Keywords: Inek; progesteron; kızgınlık dönemi; gebelik oranları; HCG; gonadotropinler