Ahlat – Malazgirt Yapı Taşlarının Isıl ve Mekanik Özellikleri - Biçer, Ayse (My University, 2019)
Bu çalışmada, Süphan Dağı’ndan çıkan volkanik ürünlerin soğuyup katılaşmasıyla oluşmuş Ahlat ve Malazgirt taşlarınınbazı ısıl ve mekanik özellikleri araştırılmıştır. Ahlat taşı, Bitlis ilinin Ahlat ve Malazgirt taşı, Muş ilinin Malazgirt ilçemerkezi ve çevresinde yaygın bir şekilde bina yapı elemanı olarak kullanılmakta ve halk arasında işleme kolaylığı ve ısılözellikleri açısından övgü ile sözü edilmektedir. Amaç, bölgede çok kullanılan taşların, bina yapı elemanı olarak gerçekte netür özelliklere sahip olduğunu belirlemektir. Taşların özelliklerini belirlemek üzere, her taş için iki ayrı taş ocağındannumuneler alındı. Numunelere uygulanan ısıl ve mekanik testler sonucu, taşların bazı özellikleri belirlenerek benzeri yapımalzemeleri ile karşılaştırılmıştır. Bu çalışma sonucunda, taşların, kolayca işlenebilmesi, rezervlerinin zengin, maliyetlerinindüşük ve ısıl konfor yönünden birçok yapı elemanına kıyasla daha iyi olması nedeniyle tercih edildiği saptanmıştır.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Jeoloji; Mineraloji