AŞAĞI MURAT-TUNCELİ DAĞLIK YÖRESİ'NİN TARIMSAL YAPISI - ÜNLÜ, ELA (Fırat Üniveristesi, 2008)
Ekonomik yapısı tarıma dayalı olan ülkemizde, tarımla ilgili çalışmalara bir örnek olması amacıyla hazırlanan bu tezde; Doğu Anadolu Bölgesi'nin, Yukarı Fırat Bölümü'nde yer alan Aşağı Murat-Tunceli Dağlık Yöresi ele alınmıştır.Son derece dağlık bir özellik gösteren yörede, tarım alanlarının dağılımında özellikle topografyanın etkili olduğu ve tarım alanlarına yetiştirilen ürünlerin miktar ve çeşidindeki değişmelerin iklim, hidrografya ve toprak özelliklerine bağlılık gösterdiği ortaya konulmuştur.Çalışmamızda bitkisel üretim ve hayvancılık faaliyetlerinin özellikleri ortaya konulmuş ve bu özellikler sonucunda yöre içerisindeki sahaların bitkisel üretimde mi, hayvancılıkta mı öne çıktığı saptanmıştır. Tarımsal faaliyetlerde yetersizlikler olduğu görülmüş, yöre halkı için tarımın önemi ve geliştirilmesinin zorunluluğu belirtilmiştir.

This Project takes up Down Murat-Tunceli Mountainous Region which takes part on upwords Fırat of East Region as an example of our country which has an economy depends on farming.Topography is effective on dispersion of farming field in region which has an mountainous characteristic. It is exposed that guantity and variations of farming products depend on climate, hydrography and ground features.Features of vegetable production and stock breeding activities are exposed in our project. At the end of these features it is determined that field in region are important for stockbreeding or vegetable production. İnsufficiencies about farming activities are exposed, importance of farming and development obligation are determined.
The farming structure of Down Murat-Tunceli mountainsous region
Keywords: Coğrafya