LAMEL GRAFİTLİ DÖKME DEMİRLERİN TORNALANMASINDA KALEM İLE PARÇA ARASINDA MEYDANA GELEN GERİLİM FARKLARININ ARAŞTIRILMASI - YARDIMEDEN, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2001)
Yüksek Lisans Tezi LAMEL GRAFİTLİ DÖKME DEMİRLERİN TORNALANMASINDA KALEM İLE PARÇA ARASINDA MEYDANA GELEN GERİLİM FARKLARININ ARAŞTIRILMASI Ahmet YARDIMEDEN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı 2001, Sayfa: 103 Bu çalışmada; Çelik (Ç1020), Pirinç (%79Cu, %20Zn ve %lPb) ve 4 farklı tip dökme demir malzemeler, 12x12x160 mm boyutlarında HSS torna kalemi ile çeşitli kesme hızlarında (125, 250, 355 dev/dak), çeşitli devir başına ilerlemelerde (0.16, 0.32, 0.48 mm/dev) ve çeşitli paso derinliklerinde (0.5, 1, 1.5 mm) işlenerek, elde edilen voltajlar ölçüldü. En büyük voltaj değerleri kullanılarak bir matematiksel model geliştirilerek çalışma tamamlanıldı. Anahtar Kelimeler: Torna, dökme demir, potansiyel farkı.
Investigation of the voltage differences between tool and material during the machining of the grey cast irons on the lathe
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering