OKUL YÖNETİCİLERİNİN YETERLİLİKLERİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ - Özan, Mukadder Boydak; Nanto, Zülküf; Öztürk, Efraim (My University, 2020)
Bu araştırmanın amacı, okul yöneticilerinin sahip olduğu yeterlilikleri öğretmenlerin görüşleri ile ele almaktır. Çalışmada örneklem olarak tesadüfü örnekleme modeli kullanılmıştır. Bu yöntemle Elazığ ili merkez ilçede görev yapan 34 ilkokul öğretmenine ulaşılmıştır. Öğretmenlerin görüşleri alınmak üzere önceden hazırlanan üç adet açık uçlu soru kullanılmıştır. Nitel araştırmalarda sıklıkla kullanılan olgu bilim deseni kullanılarak öğretmen görüşlerinden elde edilen veriler analiz edilmiştir. Görüşler benzerliğine göre gruplandırmalar yapılarak temalar oluşturulmuştur. Her bir temada dikkat çeken öğretmen görüşleri doğrudan alıntılarla yansıtılmıştır. Öğretmenlerin görüşlerinden elde edilen sonuçlara göre, öğretmenler okul yöneticilerini teknik yeterlilik açısından donanımlı ve iş bilir biri olarak en çok bilgisayar ve mühendise, kavramsal yeterlilik açısından bilgi sahibi biri olarak kitap ve hazineye, insani yeterlilik bakımından hoşgörülü biri olarak en çok anne, baba ve Mevlana’ya benzetmişlerdir. Araştırmanın sonucuna göre, yöneticiler sadece ürün odaklı veya çalışan odaklı olmak yerine bütüncül bir liderlik sergilemelidir. Okul yöneticileri kendini geliştirmelidir. İlgililer hizmet içi veya hizmet öncesi eğitim ile yönetici yetiştirme programları düzenlemelidir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları