Tip II diabetes mellitus’lu hastaların serumunda vitamin A ve E miktarlarının yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) İle tayini - Karatas, Fikret; Karatepe, Mustafa; Üstündağ, Bilal (My University, 2000)
Bu çalışmada yaşları 35-65 arasında tip II diabetes mellitus hastası 45 kişi ile yaşları 32-55 arasında 21 sağlıklı kişide açlık glukoz, glikolize hemoglobin (HbA1C), A ve E vitamin miktarları tesbit edildi. Diabetes mellitus grubunda glukoz 168.69±7.93 mg/dl, %HbA1C 7.80±0.16, A vitamini 671.42±42.66µg/L ve E vitamini 867.26±33.57µg/dl iken, kontrol grubunda, glukoz 94.86±2.80 mg/dl, %HbA1C 4.04±0.05, A vitamini 702.72±48.74µg/L ve E vitamini 765.57±44.70 µg/dl olarak belirlendi. Glukoz (p<0.001), %HbA1C (p<0.001), A vitamini (p<0.001) ve E vitamini düzeylerinde (p<0.01) Diabetes mellitus grubunda, kontrol grubuna göre istatistiki olarak anlamlı farklılıklar bulundu.
Keywords: Diabetes mellitus; tip 2; Hemoglobin A; glikozillenmiş; Vitamin E; Vitamin A; Kromatografi; yüksek basınçlı sıvı