Bilya dolum porozitesinin bilyalı santrifüj kavrama moment iletim kapasitesine etkisi - Türkbay, İsmail (My University, 2005)
Santrifüj kavramaların sürtünen parçaları şekillerine göre; santrifüj parçalı ve dolgu malzemeli olmak üzere iki gruba ayrılır. Santrifüj parçalı santrifüj kavramalar, değişen yük ve hızlara ayarlanma kabiliyeti bakımından sınırlıdır. Dolgu malzemeli santrifüj kavramalar, ihtiyaç duyulan momente göre dolgu malzemeleri ile kısmen veya tamamen doldurulur. Bilyalı santrifüj kavramada kanatlı çark ile gövde arasındaki bölmelere, eşit miktarlarda çelik bilyalar dağıtılır ve bunlar akışkan maddelerle yağlanırlar. Bu çalışmada dikdörtgen prizmada, bilya dokumlarının poroziteleri teorik olarak hesaplanmış ve silindir halkasında, bilya dolumlarımn poroziteleri yapılan deneylerden elde edilmiştir. Bilyalı santrifüj kavramada, sabit boşluk faktörleri ve sabit kütlelerdeki çelik bilya dolumlarımn moment iletimine etkileri belirlenmiştir.
Keywords: Mühendislik; Makine