Süt ineklerinde kabuklu pamuk tohumu küspesi+üre ve ürenin süt verimi ile bileşimine etkisi - Çerçi, Halil İ.; Güler, Talat; Özbey, Orhan (My University, 1996)
Bu araştırmada, 6.5 kg arpa samanı+2.82 kg buğday kepeği ve 9.82 kg azot kaynağı olarak kabuklu pamuk tohumu küspesi+üre (PTK+Üre grubu) veya sadece Üre (Ure grubu) içeren karma yemden kurulmuş rasyonlann 8 Holştayn süt ineğinde (doğumdan 2 ay sonra) yem tüketimi, süt verimi ve sütün bileşimi üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu çalışma sonunda, yem tüketimi, süt verimi ve yemden yararlanmanın PTK+Üre ve üre gruplarında sırası ile 18.12 , 18.14 kg ; 14.86,14.40 kg ve 1.25, 1.30 kg yem/kg süt olduğu tespit edilmiştir. Sütün kuru madde, kül, protein ve yağ oranı ise gruplarda sırası ile % 12.41, 12.62; % 0.75, 0.75; % 3.78, 3.80 ve %3.53,3.49 olduğu saptanmıştır. Ancak, iki rasyona ilişkin bulgular arasındaki farklar istatistiksel olarak önemli çıkmamıştır.
Keywords: Yağ(kompozisyon); konsantreler; protein; süt bileşimi; üre; yem çevirimi; sığır; inek; süt verimi; yem alımı; süt sığırı; pamuk tohumu küspesi; mineraller; kuru madde; kabuk; azot; arpa samanı; buğday kepeği