Kreşe Giden Okul Öncesi Yaş Grubundaki Çocuklarda Bağırsak Parazitlerinin Görülme Sıklığı - Kuk, Salih; Kılıç, Mehmet; Taşkın, Erdal; Kaplan, Mustafa (Fırat University, 2003)
Amaç: Bu araştırma kreşe giden okul öncesi yaş grubundaki çocuklarda bağırsak parazitleri sıklığının araştırılması amacıyla yapıldı. Gereç ve yöntem: İlimizdeki 5 kreşte bulunan 1-7 yaş arasındaki toplam 95 çocuk çalışmaya alındı. Her öğrenciden dışkı ve anal bant örnekleri alınarak bekletilmeksizin nativ, lügol ve şüpheli durumlarda trikromla boyanarak ile incelendi. Bulgular: Erkeklerin 3'ünde (%6.3), kızların ise 5'inde (%10.6) olmak üzere çocuklardan alınan 95 dışkı örneğinin 8'inde (%8.4) parazit saptandı. Dışkı örneklerinin beşinde Blastocystis hominis, üçünde ise Giardia intestinalis bulundu. Selofan bant yöntemi ile alınan örneklerde parazit görülmedi. Çocuklarda sorgulanan yakınmalar içinde en sık görülenler sırası ile sinirlilik, zayıflık ve karın ağrısı olup bu yakınmalar ve kişisel alışkanlıkları ile bağırsak parazitlerinin görülme sıklığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı. Sonuç: Her ne kadar ülkemiz koşullarına göre yüksek bir oran olmasa da, kreşe devam eden çocuklarda %8.4 oranında bağırsak paraziti saptanması, parazit hastalıklarıyla savaşta alınan mesafenin yeterli olmadığını göstermektedir. Temel sağlık bilgileri ve kişisel temizlik alışkanlıklarının kazanılmasında, aile ve okulun yanı sıra okul öncesi bakım ve eğitim hizmetleri veren kreş gibi kurumlarının oldukça önemli olduğu kanısındayız.

Aim: The purpose of this study was to examine the incidence of intestinal parasites in preschool children in nursery. Materials and method: Total of 95 children (47 male and 48 female) aged between 1-7 yr in 5 nursery centres in Elazığ city were participated. Results: During the present study, intestinal parasites were found in 3 male (6.3%) and 5 female (10.6%) children's stool samples, i.e. total of 8 (8.4%) children. The species of the parasites were Blastocystis hominis in 5 samples and Giardia intestinalis in 3 samples. The parasites did not observe in cellophane tape method. Anxiety, thinness and abdominal pain are the main reasons for complaining among the children. However, there was no statistically correlation between these complaining and incidence of intestinal parasites (p>0.05). Conclusion: The incidence of 8.4% of parasites, observed in our study groups, show that the struggle against the intestinal parasites is not in satisfactory level. Thus, we believe that, in addition family and primary school, nursery centre which gives preschool education has great importance for increasing general health knowledge and gaining personal hygiene habit.
The Incidences of Intestinal Parasites in Preschool Children in Nursery Centres