VİDALI POMPA İLETİM SİSTEMİ KARAKTERİSTİKLERİNİN BELİRLENMESİ - BAŞ, LEVENT (Fırat Üniveristesi, 2006)
Döner pompa çeşitlerinden olan vidalı pompalar, bir gövde içine yerleştirilmiş olan bir yada daha fazla vidadan meydana gelir. Pompalanan akışkan, vida dişleri arasında ya da vidaylagövde arasında, vidaların eksenleri doğrultusunda akar. Vidalı pompalar hemen hemen herviskozitedeki sıvıları iletebilir.Bu tez çalışmasında, tek-vidalı pompa iletim sisteminin karakteristiklerinin belirlenmesiamaçlanmıştır. Önce vidalı pompanın konstrüksiyonu ve sonra prototip imalatı yapılmıştır.Vidalı pompa; gövde, kare vidalı mil, yataklar ve sızdırmazlık elemanlarından meydanagelmektedir. Vidalı pompa mili bir elektrik motoru ile tahrik edilerek farklı devirlerdeçalıştırılarak deneyler yapılmıştır. Farklı adımlardaki vidalı miller ve farklı viskozitedeki yağlarkullanılarak deneylere devam edilmiştir. Basınç ve debi ölçümleri için vidalı pompa çıkışına birkısma vanası bağlanmış olup, basınç miktarı kısma vanasından önce bağlanan bir manometre ileölçülmüştür. Yağın debisi ise bir debi ölçer vasıtasıyla tespit edilmiştir. Farklı devirlerdeölçülen basınç ve debiler tablo halinde verilmiştir. Aynı zamanda her defasında motor üzerindengerilim ve akım ölçülerek tabloya işlenmiş ve daha sonra hidrolik güç ile elektriksel güçkarşılaştırılmıştır.Viskozite artışının debiyi, basıncı ve verimi arttırdığı görüldü. Ayrıca vida adımı arttıkçabasıncın düştüğü, kayıp ve kaçakların arttığı tespit edildi. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlarlaliteratürde bulunan sonuçlar kabul edilebilir bir benzerlik gösterdi.Anahtar Kelimeler : Pompa, vidalı pompa, kare vidalı mil, sızdırmazlık
Determining characteristics of a secrew pump conduction system
Keywords: Makine Mühendisliği