YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE 3D SANAL DÜNYALAR KULLANIMINA YÖNELİK BİR META ANALİZ ÇALIŞMASI - ÜSTÜNDAĞ, KÜBRA NUR (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu araştırmanın amacı 3D sanal dünya uygulamaları kullanılarak gerçekleştirilen yabancı dil eğitimlerinin öğrenci başarısı üzerindeki etkisini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda literatürde var olan ilgili çalışmaların incelenebilmesi için araştırma yöntemlerinde biri olan meta analiz yöntemi tercih edilmiştir. Araştırma kapsamında gerekli taramaların yapılabilmesi için Science Direct, ERIC, Taylor & Francis, EBSCO, JSTOR, Dergi park, Google Scholar, Yök tez veri tabanları kullanılmıştır. Seçilen veri tabanlarında belirlenen anahtar kelimeler ile gerçekleştirilen ilk taramada toplam 47.168 çalışmaya ulaşılmıştır. Analiz sürecine dahil edilecek çalışmaların seçilebilmesi için dahil etme ve hariç tutma kriterleri temel alınarak 47.168 çalışma içerisinden araştırma amacına uygun olan toplam 16 çalışma seçilmiştir. Sonuç olarak yabancı dil eğitiminde 3D dünya uygulamalarının kullanılmasının öğrenci başarısı üzerinde (d=1,190) geniş düzeyde olumlu etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Uzmanlar tarafından en fazla tercih edilen sanal dünya uygulamasının Second Life olduğu, en fazla öğretimi planlanan yabancı dilin İngilizce olduğu, sanal dünya uygulamalarında en fazla tercih edilen eğitim ortamlarının kurs ve sanal sınıf ortamları olduğu tespit edilmiştir. Çalışmalar uygulama düzeyinde incelendiğinde uzmanların en fazla üniversite öğrencileri ile çalıştığı ve zamansal olarak 1-2 aylık eğitimleri tercih ettikleri görülmüştür.

This research aims to examine the effect of foreign language education using 3D virtual world applications on student achievement. For this purpose, the meta-analysis method was preferred to analyse the relevant studies in the literature. Science Direct, ERIC, Taylor & Francis, EBSCO, JSTOR, Journal Park, Google Scholar and the thesis database of YOK were used to search relevant studies within the scope of the research. In the first search performed with the keywords in the abovementioned databases, 47.168 studies were reached. In order to select the studies to be included in the analysis process, a total of 16 studies were selected from 47.168 studies based on the inclusion and exclusion criteria. The conclusion that is reached based on the analysis is that the use of 3D world applications in foreign language education has a positive effect (d = 1,190) on student achievement. Furthermore, results indicate that the most common virtual world application used by experts is Second Life, the most preferred foreign language to be taught is English, and the most preferred educational environments in virtual world applications are course and virtual classroom environments. When the studies were examined at the application level, it was seen that the experts mostly worked with university students and they preferred 1-2 months training in time.
A meta-analysis study for the use of 3D virtual worlds in foreign language teaching
Keywords: Eğitim ve Öğretim