Üç Boyutlu Çok Eklemli Biomimetik Carangiform Türü Bir Robot Balığın FSI Analizi - Yeşil, Seda Yetkin; Koca, Gonca Ozmen; Ay, Mustafa; Akpolat, Zuhtu Hakan; Bal, Cafer (My University, 2017)
Bu çalışmada akışkan içerisinde hareket eden carangiform yüzüş moduna sahip üçboyutlu ve çokeklemlibir robot balık modeline etki eden hız, basınç ve girdap değerlerinin bulunması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda HAD (Hesaplamalı akışkanlar dinamiği) yazılımlarından biri olan Ansys paket programı ileüç boyutlu robot balığın hidrodinamik analizi gerçekleştirilmiştir. Bu analizde FSI (akışkan-yapı analizi) yöntemi kullanılmıştır. Analiz sırasında kullanılan üç boyutlu ve çok eklemli robot balık modelinin SolidWorks paket programında tasarımı gerçekleştirilmiştir. Analizin ilk aşamasında robot balık sabit tutularak sınırları belirli bir havuz içerisinde akışkan olarak seçilen suya farklı hız değerleri uygulanmıştır ve bu değerler için balığa etki eden hız, basınç ve girdap değerleri incelenmiştir. Analizin ikinci aşamasında ise durgun akışkan ortamında robot balığın farklı iki yüzüş modeline ait (düz yüzüş ve dönüş)açı değerleri eklemlere uygulanarak balığın hareketleri sağlanmıştır. Buçalışma ile carangiform üç boyutlu ve çok eklemli biomimetik birrobot balığın deneysel gerçeklemesinden önce Ansys ortamına yansıtılmasıyla sınırları belirli bir havuz içerisinde hız, basınç ve girdap değerlerinin bulunması hedeflenmiştir.
Keywords: Mühendislik; Deniz; Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Fizik; Uygulamalı; Mühendislik; Makine; Fizik; Akışkanlar ve Plazma