13-14 YAŞ BOKSÖRLERDE 8 HAFTALIK KAMP EĞİTİMİNİN BAZI FİZİKSEL UYGUNLUK, FİZYOLOJİK VE ANTROPOMETRİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ - KILIÇ, YAKUP (Fırat Üniveristesi, 2012)
Performansın üst düzeyde olabilmesi için günümüz sporcularının üstün performansları birçok fizyolojik, psikolojik ve biyomekaniksel etkenlerin bir bütünü olarak nitelendirilir. Bu çalışmanın amacı; 13-14 yaşarası erkek boksörlerde 8 haftalık Boks kamp programının bazı Fiziksel, Fizyolojik ve antropometrik değerleri üzerine etkisinin araştırılmasıdır.Araştırma materyalini 2011 yılında kastamonuda yapılan kamp programına katılan 13-14 yaşlarındaki Yıldız Erkekler Boks Millî Takımından toplam 24 boksör oluşturmuştur. Çalışmaya katılan antrenman grubuna Boks Federasyonu tarafından belirlenen 8 haftalık antrenman programı uygulanmıştır. Kampın başlangıcında ve bitiminde sporculardan Yaş, Boy, Kilo, Spor Yaşı, Vücut Yağ Oranı, Beden kitle İndeksi, Dikey sıçrama, Esneklik, Sağ El pençe kuvveti, Sol el pençe Kuvveti, Sırt kuvveti,Bacak kuvveti, Durarak uzun atlama, Aerobik güç,Anaerobik güç,İstirahat ve Yorgunluk nabız değerleri ile Antropometrik ölçümlerden Biseps çevresi, Bacak çevresi, Omuz çevresi, Göğüs çevresi, Bel çevreleri alınmıştır. Ön test-son test modeli uygulanmıştır. Verilerin analizinde Bağımsız t-Test uygulanmıştır. Analizde Windows için SPSS 15.0 paket programı kullanılmış ve anlamlılık düzeyi P<0.05 olarak alınmıştır.Araştırma grubunu oluşturan sporcuların en küçüğü 13 en büyüğü 14 yaşında olup, oluşan yaş ortalaması 13,56'dır. Boy ortalaması 149,72 cm olarak tespit edilmiştir. Spor yaşları ortalaması 4,08 yaş olarak tespit edilmiştir.Kilo değerinde ölçümler arasında istatistiksel bir fark bulunmamakla birliktevücut yağ oranlarında ölçümler arası önemli farklılık vardır. (P<0,05).Sağ el kavrama kuvvetinde farklılıklar tespit edilmiştir (P<0,05).Sol el kavrama kuvveti, sırt kuvveti, bacak kuvveti vedurarak uzun atlama açısından ölçümler arasında anlamlı fark yoktur (P>0,05).Esneklik, anaerobik güç,istirahat ve yorgunluk nabız değerleri arasındaki fark istatistiksel olarak önemli değildir (P>0,05).Dikey sıçrama, aerobik güç parametresinde ölçümler arasındaki farklılık istatistiksel olarak önemlidir (P<0,05).Araştırma sonuçlarına göre araştırma gurubunu oluşturan boksörlerin uzun boylu, zayıf, düşükyağ yüzdeli, ince ve narin vücut yapısına sahip olduğu ortaya çıkmaktadır. Diğer spor branşlarıyla olan farklılıkların, branşların farklı vücut yapısıyla olan fiziksel ve fizyolojik durumlarıyla açıklanabilir. Ayrıca beslenme durumu,farklı antrenman durumu, bazı branşlardaki farklı ırksal özelliklerin de bu duruma etkisinin olduğu düşünülebilir.Araştırma grubuna uygulanan program sonunda bazı fiziksel ve fizyolojik değişiklikler meydana gelmiştir.Antropometrik olarak ölçümler arasında farklılık olmamasının sebebi çevre gelişimlerinde kısa sürede fark oluşmamasından ve antrenman tipinin çevre gelişimine yönelik olmamasından kaynaklanmaktadır.Ulusal ve uluslararası başarıların elde edilebilmesi için mevcut yetenek seçimi kriterine göre normların oluşturulmalı, eksik kalan parametrelere göre uygun süreli ve uygun yüklenmeli antrenman programı yapılmalı ve sporcuların hem fiziksel hemde fizyolojik gelişimleri sağlanmalıdır.Anahtar Kelime: boks, fiziksel uygunluk, antropometrik özellik, fizyolojik gelişim

The purpose of this study was, research the effect of the 8-week boxing camp Schedule for male boxers whose ages range between 13-14 on some physical, physiological, and anthropometric measures.Although boxing is primarily a skill, it?s a prior factor for gaining success in boxing because their skill also unites ability, intelligence and force.High performances of the sportsmen of our day can be qualified as the unity of alot of the physiological, psychological, and bio-mechanical factors which are required from them to obtain a performance on high levels.The average age of the boxers in the research group was 13,56 year, they were included to the study at the age of at least 13, and maximal 14. Their lenght average was determined as 149,72cm. The average sporting age was determined as 4,08 year. There was no statistical difference between their weight measures. However, there is an outstanding difference between their body fat rates (P<0,05).Differences were determined in their right hand grip strength (P<0,05). There is no significant difference in the left hand grip strength with regards to the dorsal strength and leg strength measures (P>0,05).Flexibility, anaerobic power, resting and weariness pulse measures weren?t signficant statistically important (P>0,05).The difference between vertical jumpings and the aerobic strength parameters are statistically important (P<0,05).It?s observed that boxers who form the research group physically long, thin, have low fat rates, and thin and slender body structures in accordance with the research results. Their distinction with other sports can be explained with the physical and physiological relations with their different body structures. It?s also considered that the nutritional status, different trainings causes different racial characteristic features to play a role in this context. Some physical and physiological changes have occurred at the end of the programme applied to the research group. The reason why there are no anthropometric distinctions between the measures, is that there are no distinctions observed in short time in body scale developments, and the training method isn?t referred to body scale development. Standards have to be established in accordance with the current skill choice for a sportive success on higher levels, will contribute in reaching national and international success for the sportsmen by developing both physically and physiologically, while performing more convenient periods and properly overloaded training programmes in accordance to insufficient parameters.Keywords:Children 13-14 years of age, Boxing, Physical fitness, anthropometric features, physiological development
N 13-14 aged boxers, the effect of 8 week of camp training on some physical suitability, physicologic and antropometric properties
Keywords: Spor