YENİ TANI HİPERTANSİYON HASTALARINDA VE TİP 2 DİABETES MELLİTUSLU OLUP YENİ GELİŞEN HİPERTANSİYON HASTALARINDA CEREBELLİN VE KATEKOLAMİN (EPİNEFRİN VE NOREPİNEFRİN) DÜZEYLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - ÇİÇEK, SEDAT (Fırat Üniveristesi, 2018)
Hem hipertansiyon (HT) hem de diabetes mellitus (DM) gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerde önemli bir halk sağlığı sorunudur. DM ve HT birlikteliği mikro ve makrovasküler komplikasyonları hızlandırarak mortalite ve morbidite riskini arttırır. Hipertansiyon, diyabetli hastaların yarısında görülmektedir. Yeni tanı alan diyabetlilerin yaklaşık %40'ında HT mevcuttur. Normal sağlıklı popülasyonla karşılaştırıldığında hipertansif hastalarda DM sıklığı 2,5 kat artmıştır. Hipertansiyon ile DM' nin birlikteliği her iki hastalığın patogenezinde suçlanan ortak birkaç mekanizmaya bağlı ortaya çıkar. Katekolaminler ile HT ve HT+DM arasında ilişkiyi araştıran sınırlı sayıda çalışma mevcut olup katekolaminlerin sentezinde görev alan cerebellin adlı molekül henüz çalışılmamıştır. Bu yüzden bu çalışmada HT ile HT+DM tanısı alan hastaların tedavi öncesi ve tedavi sonrası hem idrar hem de kanlarında katekolamin ile cerebellin düzeylerinin kaderinin ne olduğunu ortaya çıkarmayı amaçlandı. Bu çalışmaya yeni tanı almış 30 tane hipertansiyon hastası, daha önce diabetes mellitus tanısı olup yeni hipertansiyon gelişen 30 hasta ve bilinen bir hastalığı olmayan 30 tane sağlıklı gönüllü bireyden oluşan kontrol grubu dahil edildi. Tedavi öncesi ve tedavi sonrası eş zamanlı olarak 5 cc idrar ve kan alındı. Alınan biyolojik numunelerden cerebellin, adrenalin, noradrenalin, metanefrin ile normetanefrin düzeyleri ELISA yöntemiyle çalışıldı. Diğer biyokimyasal parametreler (AKŞ, HbA1c, LDL, TG) ise otoanalizörle çalışıldı. Ayrıca cinsiyet, yaş, kan basıncı ve VKİ kayıt edildi. Gruplar arası karşılaştırma yapıldı. Kontrol ve HT, HT+DM grupları arasında VKİ açısından anlamlı farklılık saptanmadı(p>0,05). Kontrol ve HT grubu, HT+DM grubu ile karşılaştırıldığında AKŞ ve HbA1c açısından anlamlı farklılık saptandı (p<0,05). Tedavi öncesi ve sonrası çalışma hastalarında kontrol grubu ile karşılaştırıldığında kan ve idrar cerebellin, metanefrin ve normetanefrin düzeylerinde anlamlı azalma saptandı(p<0,05). Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında HT ve HT+DM grubunda adrenalin düzeylerinde anlamlı artış izlenmiştir (p<0,05). Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında kan noradrenalin düzeyinde HT grubunda anlamlı artış saptanırken HT+DM grubunda anlamlı azalış saptanmıştır. Ek olarak kontrol grubu ile karşılaştırıldığında hem HT hem de HT+DM gruplarında idrar noradrenalin düzeyi artmıştır (p<0,05). Bu çalışmada cerebellin, katekolamin(adrenalin ve noradrenalin) ve katekolamin metabolitlerinin(metanefrin, normetanefrin) HT ile HT+DM arasında bir bağlantı olduğu ortaya çıkarılmıştır. Gelecekte bu hastalıklarda bu parametrelerin bakılması ve mevcut hastalıkların etyopatogenezi hakkında fikir verebileceği öngörülmektedir. Anahtar Sözcükler: Hipertansiyon, diabetes mellitus, cerebellin, katekolaminler.
The comparison of serum cerebellin and catecholamine levels in patients with newly diagnosed hypertension and TYPE 2 diabetic whose had newly diagnosed hypertension
Keywords: Kardiyoloji