TEMAS PATLAMASI ALTINDA BETONARME SANDVİÇ PLAKLARIN ENERJİ SÖNÜMLENMESİNİN ARAŞTIRILMASI - AYDINOĞLU, VEDAT (Fırat Üniveristesi, 2023)
Dünya üzerinde insanlık için en önemli tehditlerin başında gelen terör saldırıları, teknoloji ile birlikte, insanlar üzerinde oluşturduğu tahribatı gittikçe arttırmıştır. Meydana gelen bu tahribatın yıkıcı etkilerini en aza indirgemek için problemin çözümüne dair öne sürülen yaklaşımlar üzerine farklı disiplinlerin bir araya gelerek, bir senteze varması ve bu birikimle ortaya çalışmaların konması son derece önemlidir. Terör faaliyetlerinin gerek dünya çapında gerekse ülkemizde geçirmiş olduğu evreler ve değişimler şöyle bir incelendiğinde patlayıcı maddelerin, ortaya çıkan tahribatı belirleyen en önemli unsur olduğu görülmektedir. Dolayısıyla patlayıcı maddelerden kaynaklı patlamaların sönümlenmesi veya tahliyesi bu patlayıcı maddelerin iyi şekilde analiz edilip, incelenmesi ile mümkün olur. Yapılan bu tez çalışmasında, patlama olayı sonucu açığa çıkan enerjinin betonarme plaklar içerisinde bırakılan kanallar vasıtasıyla tahliye edilmesi amaçlanmıştır. Farklı geometrik tasarımlara sahip betonarme sandviç plaklar üzerinde bir dizi deney yapılarak plakların çekirdek kısmı (iç duvar) hasar görmeden tahliye edebilen limit değerleri belirlenmiş olup, temas patlaması altında optimum betonarme sandviç plak numunesi belirlenmiştir. Ayrıca deney sonucundaki veriler grafikleştirilip bir fonksiyon eğrisi elde edilmiş ve 2.dereceden bir fonksiyon denklemi elde edilmiştir. 219M392 numaralı TÜBİTAK 1001 Projesi kapsamında yürütülen bu çalışmalar, betonarme plakların içerisinde bırakılan kanallar vasıtasıyla patlama enerjisinin bir kısmının tahliye edilebileceğini göstermiştir.

Terrorist attacks, one of the most important threats to humanity in the world, have increased the destruction they have caused on people with technology. In order to minimize the devastating effects of this destruction, it is extremely important that different disciplines come together, reach a synthesis on the approaches proposed for the solution of the problem, and work out with this knowledge. An examination of the phases and changes that terrorist activities have undergone, both in the world and in our country, reveals that explosives are the most important factor determining the resulting destruction. Therefore, damping or evacuation of explosions caused by explosive materials is possible by analyzing and examining these explosive materials well. In this thesis, it is aimed to evacuate the energy released as a result of the explosion event through the channels left in the reinforced concrete slabs. By performing a series of experiments on reinforced concrete sandwich slabs with different geometric designs, the limit values that can evacuate without damaging the core (inner wall) of the slabs were determined, and the optimum reinforced concrete sandwich slab sample was determined under contact explosion. In addition, the results of the experiment were graphed and a function curve was obtained and a 2nd degree function equation was obtained. These studies carried out within the scope of the TÜBİTAK 1001 Project numbered 219M392 have shown that some of the explosion energy can be discharged through the channels left in the reinforced concrete slabs.
Investigation of energy absorption of reinforced concrete sandwich panels under contract explosion
Keywords: İnşaat Mühendisliği