FARKLI DOKULARDAKİ BAZI ELEMENTLERİN ICP-ATOMİK EMİSYON SPEKTROFOTOMETRESİ İLE TAYİNİ - ATEŞ, SEMA (Fırat Üniveristesi, 2002)
YÜKSEK LİSANS TEZİ FARKLI DOKULARDAKİ BAZI ESER ELEMENTLERİN ICP ATOMİK EMİSYON SPEKTROFOTOMETRESİ İLE TAYİNİ Sema ATEŞ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2002, Sayfa:25 Bu çalışmada kontrol, 7,12 - Dimetilbenz [a] antrasen (DMBA), linalool, lipoik asit, linalool + DMBA ve lipoik asit + DMBA grupları halinde beslenen ratların beyin, böbrek, karaciğer, akciğer, kas, testis dokularındaki eser elementler, Cu, Zn, Cd, Fe, Mn ve mineraller Ca ve Mg elementleri ICP - atomik emisyon spektrofotometresi ile tayin edildi. Kontrol grubu ile karşılaştrıldığında DMBA grubunda karaciğer ve böbrek dokularındaki Ca ve Cd'nin seviyeleri önemli ölçüde arttığı gözlendi. DMBA grubunun karaciğer dokusunda Fe (PO.01), Zn (PO.05), Cu (PO.05) ve böbrek dokusunda Mg (P<0.05), Zn (P<0,05) ve Fe (PO.05) elementlerinin düzeylerinde önemli ölçüde azalma olduğu görüldü. DMBA grubunun beyin dokusunda Ca (P<0.005)'nın miktarında bir azalma görülürken, Cu (PO.05) ve Zn (PO.01) düzeylerinde ise önemli derecede artış olmuştur. Akciğer, kas ve testis dokularında tayin edilen bütün elementler açısından gruplar arasında önemli bir farkın olmadığı görüldü (P>0.05). Sonuç olarak dokulardaki tayin edilen elementlerin miktarları üzerine linalool ve lipoik asit'in koruyucu etkisi olduğu gözlendi. Anahtar kelimeler: Eser element, ICP - atomik emisyon spektrofotometresi, Rat, Doku.
Determination of some trace elements in different tissues by ICP-atomic emission spectrophotometer
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry