İNGİLİZCE VE TÜRKÇEDE YER VE ZAMAN EDATLARININ KARŞILAŞTIRILMASI - PAK, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu çalışma, karşılaştırmalı dilbilimi yöntemi ile İngilizce ve Türkçe'de yer alan yer ve zaman edatlarının kullanımlarını, işlevlerini ve anlamlarını açıklayarak, benzerlik ve farklılıklarını karşılaştırmalı olarak ortaya koymaya çalışmakta ve bu sayede Türk öğrencilerin performanslarını şekillendirecek olası farklılıkları izah etmektedir.Sonuçlar göstermiştir ki, İngilizce ve Türkçede yer alan yer ve zaman edatları arasında benzerlikler olduğu gibi farklılıklar da vardır. Benzerlikler yabancı dil öğrenimine katkı sağlamakta (olumlu aktarım), farklılıklar da yabancı dil öğrenimini zorlaştırmakta ve Türk öğrencilerinin çokça hata yapmalarına neden olmaktadır (olumsuz aktarım ya da etki).Bu çalışma, İngilizcede yer alan edatların öğretilmesine pedagojik katkı sağlamayı, öğretmenlere, öğrencilerini motive etme ve öğrenci hatalarını analiz etme konularında yardımcı olmayı ve onlara öğrencilerinin edat kullanımı konularında hata yapmalarını önleyecek alıştırmalar hazırlamalarına yardımcı olmayı amaçlamaktadır.Anahtar Kelimeler: Edat, karşılaştırma, benzerlik, farklılık, aktarım.

This paper attempts a comparative and contrastive analysis about the subsystems of the prepositions (of Time and Place ) in Turkish and English, in terms of their uses, function and meanings in order to find the major similarities and differences between Turkish and English and to account for any possible deviations that may characterize the performance of Turkish learners.The result has shown that there are similarities and differences between these two subsystems of the prepositions (of Time and Place) in Turkish and English. The similarities between them facilitate the development process of learning a foreign language (positive transfer), whereas differences make learning process of a foreign language difficult and Turkish learners make many mistakes (negative transfer or interference).This study has pedagogical implications for teaching prepositions in English to help teachers and motivate them to describe and analyse the learners? errors and also to prepare remedial exercises to eliminate the errors their students make.Key words: Preposition, comparative, contrastive, similarity, difference,transfer.
A comparative and contrastive analysis of the prepositions of place and time in Turkish and English
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Dilbilim; Batı Dilleri ve Edebiyatı