GÖRÜNTÜ SIKIŞTIRMA ALGORİTMALARI - TÜRK, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 1998)
Yüksek Lisans Tezi Görüntü Sıkıştırma Algoritmaları Mustafa TÜRK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik Elektronik Anabilim Dalı 1998, Sayfa: 95 Bu çalışmada, değişik görüntü sıkıştırma algoritmaları ve wavelet dönüşümünün görüntü sıkıştırma alanındaki uygulamaları gerçekleştirilmeye çalışılmıştır. Görüntü sıkıştırma, görüntünün iletilmesi ve kaydedilmesi sırasındaki zaman ve kapladığı hafıza bölgesinin azaltılması için yapılan bir işlemdir. Aynı zamanda da görüntü, veri fazlalıklarından arındırıldığı için görüntü kalitesinin artması da söz konusudur. Çok çözünürlülük analizi olarak adlandırılan ve görüntüyü farklı alt görüntülere ayırarak görüntüdeki piksel fazlalıklarından kurtulmamızı sağlayan yöntemin bilgisayar simülasyonu Matlab programlama dili kullanılarak yapılmış ve farklı sıkıştırma oranları için uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada kayıplı görüntü sıkıştırma tekniği ele alınmış ve sıkıştırma oranı ile kayıpların nasıl değiştiği incelenmiştir. Ele alınan yöntemin nasıl daha iyi sonuçlar vereceği tartışılmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Görüntü Sıkıştırma, Algoritmalar, Wavelet, HFD, JPEG, MPEG2, H.261, Hufmann, Aritmetik Kodlama.

SUMMARY Master Thesis Image Compression Algorithms Mustafa TÜRK Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electrical and Electronics Engineering 1998, Pages: 95 This thesis covers, application of various image compression techniques and wavelet transformation on image compression. Image compression is applied to reduce time and memory consumption during image recording and transmission. Compression also results with an image of better quality because of eliminating data redundancies of image. Computer simulation of a method called multiresolution analysis that eliminates pixel redundancies dividing an image into different sub-images was carried out using matlab programming language and applications for different compression ratios were realized. In this study, loosly image compression method and the loose variation versus compression ratio was examined. It was also discussed how to obtain better result with this method. KEY WORDS: Image Compression, Algorithms, Wavelets, FFT, JPEG, MPEG2, H.2 61, Hufmann Coding, Arithmetic Coding.
Image compression algorithms
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering