SIÇANLARDA OLUŞTURULAN AKCİĞER HASARINDA EPİGALLOKATEŞİN-3- GALLATIN KASPAZ-3, BCL-2, TNF-ALFA, NRF-2 VE NF-KB PROTEİNLERİNİN EKSPRESYONUNA ETKİSİ - ARSLAN, EMRE (Fırat Üniveristesi, 2019)
Özellikle son zamanlarda antikanserojen, antimutagenik ve antiinflamatuar etkilere sahip olan epigallokateşin-3- gallat (EGCG)'ın nar, ahududu, çilek, üzüm gibi pek çok taneli meyvelerde ve cevizde bulunan bitkisel polifenol türevi bir madde olduğu belirlenmiştir. Yapılan çalışmalar, EGCG'nın, akciğer dokusu üzerinde koruyucu bir rolünün olduğu, kanser hücrelerinde sürekli tümör büyümesini, apoptoz veya hücre ölümünü engellediğini ortaya koymaktadır. Bunun yanında EGCG, yaşlanmayı geciktirici etkiler de göstermektedir. EGCG'nin, DNA da oksidatif hasarın büyük bir bölümünü engelleyerek kanser gelişmesini büyük ölçüde durdurduğu yönündeki bilgiler de artmaktadır. Bu çalışmada 28 adet Wistar albino (n=28, 8 haftalık) sıçan kullanılmıştır. Gruplar: (i) Kontrol: Standart diyet; (ii) EGCG: Standart diyet + EGCG (50 mg/kg CA, ip) verilen grup; (iii) CCl4 Grubu: Standart diyet + CCl4 (1,5 ml/kg CA, ip) verilen grup (iv); EGCG + CCl4 Grubu. Hayvanlar 4 hafta sonra dekapite edilerek akciğer dokuları analiz edilmiştir. Akciğer dokusunda kaspaz-3, bcl-2, Nrf-2, NF-kB ve TNF-alfa protein ekspresyon düzeyleri western blotlama tekniği ile, MDA (malondialdehit), GSH ve katalaz analizleri ise spektrofotometre ile belirlenmiştir. Sonuç olarak, EGCG + CCl4 grubunda CCl4 grubuna göre, Kaspaz-3 ve Nrf-2 protein ekspresyonlarında artış fakat NF-kB, Tnf-alfa ve Bcl-2 protein ekspresyonlarında ise azalış, GSH ve katalaz aktivitelerinde artış, MDA düzeyinde ise azalış görülmüştür.

Recently, it has been determined that epigallocatechin gallate (EGCG), which has anticarcinogenic, antimutagenic and antiinflammatory effects, is a vegetable polyphenol-derived substance found in many grained fruits such as pomegranate, raspberry, strawberry, grape and walnut. Studies have shown that EGCG inhibits tumor growth, apoptosis or cell death in cancer cells, which have a protective role on lung tissue. In addition, EGCG also shows anti-aging effects. There is also a growing body of evidence that EGCG halts cancer development by blocking a large proportion of oxidative damage in DNA. In this study, 28 Wistar albino (n = 28, 8 weeks old) rats were used. Groups: (i) Control: Standard diet; (ii) EGCG: Standard diet + EGCG (50 mg / kg CA, ip); (iii) CCl4 Group: Standard diet + CCl4 (1.5 ml / kg CA, ip); (iv) EGCG + CCl4 Group. After 4 weeks, the rats were decapitated and the lung tissue were analysed. Lung tissue caspase-3, bcl-2, Nrf-2, NF-kB and TNF-alpha protein expression levels were determined by western blotting technique, MDA, GSH and catalase analysis determined by spectrophotometer. As a result, in the EGCG + CCl4 group, caspase-3 and Nrf-2 proteins expression increased but NF-kB, bcl-2 and Tnf-alpha proteins expression decreased, in addition, in the EGCG + CCl4 group, GSH and catalase activity increased and MDA decreased compared to CCl4 group.
The effect of epigallocatechin gallate on caspase-3, BCL-2, TNF-alfa, NRF-2 ve NF-kB proteins expression in lung injury in rats
Keywords: Biyoloji