Elazığ ve çevre illerde ürolitiyazisli hastalarda, yaş, cinsiyet, taş kompozisyonu ve tedavi etkinliği - Ardışoğlu, Arslan; Yüzgeç, Veysel; Oğraş, Mehmet Sezai; Orhan, İrfan (My University, 2001)
1997 ile 2000 yılları arasında Elazığ ve çevre illerden F.Ü. Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesine başvuran, ürolitiyazisli hastalarda yaş, cinsiyet, tedavi şekli ve taş analiz sonuçlarının değerlendirilmiştir. Çalışmaya kliniğimize başvuran,362 ürolitiyazisli hasta alınmıştır. Hastaların yaşları;3 ile 68 arasında değişmekte idi. (Ortalama;42,4 yaş). Hastaların 216 sı erkek (%60),146 sı ise (%40) kadın idi. Bu çalışmada, 1997 ile 2000 yılları arası toplam 4 yıl boyunca takip edilen hastalar, yaş,cinsiyet ve taş analiz sonuçları dikkate alınarak, Elazığ ve çevre illerdeki taş görülme sıklığını arttıran ve azaltan paremetreler belirlenmeye çalışıldı. Çalışmaya alınan 362 hastadan 205 (%57) ine açık cerrahi operasyon, 39 (%10,7)'una Endourolojik girişim ve 78 (%21,6) 'ine ise ESWL uygulandı. Kalan 40 (%11) hasta ise spontan olarak taşlarını düşürdü. Taş analizi yapılırken yalnızca kimyasal metodlar kullanıldı. 362 hastadan 181 (%50)'inde Ca-Oksalat, 68(%19)'inde Ca-Fosfat bileşeni, 99(%27,2)'unda oksalat taşı tespit edildi.Kalan 14 hastanın,11 (% 3) 'inde Mg-Amonyum fosfat, 3(%0,8) 'ünde ise fosfat + oksalat karma bileşen tespit edildi.
Keywords: Risk faktörleri; Üriner taş; Cerrahi işlemler; operatif; Tekrarlama