Bazal hücreli karsinoma ile skuamoz hücreli karsinomanın histokimyasal özelliklerinin Bax, Bcl-2 ve Ki-67 ile belirlenmesi - Coşkun, Kandi Başak; Çobanoğlu, Bengü (My University, 2005)
Bu çalışmada bazal hücreli karsinoma (BHK) ve skuamoz hücreli karsinoma (SHK)'larda bax ve bcl-2 protein ekspresyonunun özellikleri yanı sıra, proliferasyon belirteci olarak bilinen Kİ6Tnin de her iki tümör ile ilişkisinin immunhistokimyasal olarak incelenmesi amaçlanmıştır. 20 adet SHK ve 20 adet BHK olgusu, bax, bcl-2 ve Kİ67 antikorları ile immunhistokimyasal yöntem kullanılarak değerlendirildi. SHK ve BHK'larda bax, bcl-2 ve Kİ67 değerleri arasında belirgin farklılıklar mevcuttu. Genel olarak değerlendirildiğinde BHK'da yüksek bcl-2 pozitifliğine karşılık, bax önemsenmeyecek ölçüde tesbit edilmekteydi. SHK'da ise Bax olguların çoğunda belirgin olarak pozitif bulundu. Kİ67 değerleri, SHK olgularının %90'ında değişik derecelerde pozitif olmakla birlikte BHK olgularının sadece %10'unda zayıf derecede pozitif bulundu. SHK' larda bax pozitifliğinin, BHK'larda ise bcl-2 pozitifliğinin ön planda olması SHK'da apopitozun çok daha belirgin olduğunu göstermektedir. Bu sonuç BHK'da apopitozun bax ile çok fazla ilişkisi bulunamamakla birlikte apopitotik aktivitenin bcl-2 gen ailesi ile düzenlendiğini düşündürmektedir. Daha agresif seyirli olan SHK'larda diferansiyasyon dereceleri ile ilişkili olarak K/67 yüksek bulunmuştur. Ancak literatürlerde bu konuda sınırlı sayıda çalışma mevcut olup daha geniş olgu sayılarını içeren çalışmalara gereksinim vardır.
Keywords: İmmünohistokimya; Karsinom; bazal hücreli; Ki-67 antijeni; Karsinom; yassı hücreli; bcl-2-birleşik x protein; Genler; bcl-2