Genetik algoritma ile model referans-PID denetleyici tasarımı - Dandıl, Beşir; Gökbulut, Muammer; Ata, Fikret (My University, 2002)
Doğal seçim ve genetik evrim kurallarına dayanarak geliştirilen Genetik Algoritma (GA), çeşitli alanlardaki optimizasyon problemlerine başarı ile uygulanmaktadır. Oransal, integral ve türev kazançları en uygun değerlerine ayarlanmak koşulu ile PID denetleyiciler, uygulamadaki bir çok sistemin denetiminde yeterli olmaktadır. Doğrusal sistemler için PID denetleyiciler, çeşitli analitik yöntemlerle tasarlanabilir. Bu çalışmada, doğrusal ve doğrusal olmayan çeşitli sistemler için GA ile model referans PID denetleyici tasarımı verilmiştir. Önerilen denetim yönteminde, doğrusal ve doğrusal olmayan birçok sistemi, arzu edilen denetim kriterlerini (en büyük aşma, yükselme zamanı ve yerleşme zamanı gibi) sağlayacak şekilde denetleyen en uygun PID parametreleri belirlenmiş ve karmaşık matematiksel tasarım işlemleri azaltılmıştır.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Teori ve Metotlar; Bilgisayar Bilimleri; Yapay Zeka