Bitümlü sıcak karışımlarda kullanılan agrega cinsinin kaplamanın fiziksel özelliklerine etkisi - Alataş, Taner; Ahmedzade, Perviz; Doğan, Yüksel (My University, 2006)
Bu çalışmada, bitümlü sıcak karışımlarda kullanılan agrega cinsinin kaplamanın fiziksel özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla Elazığ ili Hanpınar ve Karayazı yöresinden temin edilen kalker (K), bazalt (B), incesi kalker-irisi bazalt (KB) ve incesi bazalt-irisi kalker (BK) karışımlarından meydana gelen dört farklı agrega grubu kullanılmıştır. Karayolları Genel Müdürlüğü Fenni Şartnamesi tarafından aşınma tabakası için verilen Tip II gradasyonu ortalama değerlerine göre hazırlanmış Marshall briketleri üzerinde, Marshall stabilite ve indirekt çekme deneyleri yapılmış, agrega cinsinin kaplamanın optimum bitüm oranına ve diğer fiziksel özelliklerine etkisi incelenmiştir. Sonuç olarak, en ekonomik karışımın K, dayanımı en yüksek olan karışımın ise B karışımı olduğu görülmüştür.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; İnşaat ve Yapı Teknolojisi; Mühendislik; Kimya