Herpetik ön üveitlerde takip ve tedavi sonuçlarımız - Demir, Tamer; Tanyıldız, Rumeysa (My University, 2010)
Amaç: Herpetik ön üveitlerin klinik özelliklerini, visual sonuçlarını ve tedavisindeki yaklaşımları değerlendirmek. Yöntem: 2005-2009 yılları arasında kliniğimizde herpetik ön üveit tanısıyla takip edilen 20 hastanın kayıtları retrospektif olarak incelendi. Hastalara tanı klinik muayene bulgularına göre konuldu. Bulgular: Çalışma kapsamına alınan 9 (%45) kadın, 11 (%55) erkek hastanın yaş ortalaması 40±16 yıldı. Ortalama takip süresi 20±11 aydı. Tüm hastalarda değişen derecelerde ön kamara reaksiyonu mevcuttu. On (%50) hastada keratik presipitatlar, 12 (%60) hastada korneal tutulum mevcuttu. Bunların 7 (%58,3)’ sinde epitelyal keratit, 5 (%41,6)’ inde korneal skar mevcuttu. Dokuz (%45) hastada segmental iris atrofisi, 6 (%30) hastada posterior sineşi mevcuttu. Takip süresince 2 (%10) hastada göz içi basınç yüksekliği saptandı. Tüm hastalara akut dönemde topikal steroid ve sistemik antiviral tedavi uygulandı. Korneal tutulumu olan 12 (%60) hastaya topikal antiviral tedavi eklendi. On (%50) hastada takip süresince rekürrens gözlendi. Hastalarda görme keskinliği snellen eşeline göre ortalama 1,9 sıra arttı. Tartışma: Herpetik ön üveitlerin tanısı klinik olarak konulabilir. Doğru tanı ve tedavi yaklaşımı belirgin iyileşme ile birlikte nüks oranlarını azaltabilir, görme prognozu üzerine olan olumsuz etkisi ortadan kaldırılabilir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Göz Hastalıkları; Enfeksiyon Hastalıkları