Beck Depresyon Envanteri II’nin Öğretmen Adayları Üzerinde Güvenirlik ve Geçerliğinin İncelenmesi - Dikmen, Melih (My University, 2020)
Depresyon bireyin düşünme şeklini, davranışlarını ve duygularını olumsuz yönde etkileyen yaygın ve ciddibir hastalıktır. Depresyonun bu olumsuz etkilerine rağmen dünyada en çok tedavi edilebilen ruhsal bozukluklararasında yer almaktadır. Dünya genelinde yapılan araştırmalarda ve klinik uygulamalarda depresyonun teşhisedilmesi amacıyla en yaygın kullanılan araçlardan birinin Beck Depresyon Envanteri-II olduğu görülmektedir.Bu araştırmanın amacı Beck Depresyon Envanteri-II’nin öğretmen adayları üzerinde güvenirliğini vegeçerliğini yapmaktır. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeline göre yürütülmüştür.Araştırmada ilk olarak envanterin dil eşdeğerliğine ilişkin çalışmalar yapılmıştır. Envanterin dil eşdeğerliğiİngilizce Öğretmenliği programındaki öğretmen adayları üzerinde yapılmıştır. Dil eşdeğerliğine ilişkinbulgular incelendiğinde envanterin Türkçe formu ile İngilizce (Orijinal) formu arasındaki korelasyonun yüksekdüzeyde ve anlamlı olduğu belirlenmiştir. Envanterin nihai hali Eğitim Fakültesinde öğrenim gören 208öğretmen adayına uygulanmıştır. Elde edilen veriler Açımlayıcı ve Doğrulayıcı Faktör Analizine tabiitutulmuştur. Envanterin Açımlayıcı Faktör Analizine ilişkin bulguları incelendiğinde orijinal formdaki maddesayısını koruduğu ve envantere ait toplam varyansın %57.3’ünü açıkladığı belirlenmiştir. Ayrıca, bulgularölçeğin Türkçe formunun yedi boyuttan oluştuğunu göstermektedir. Envanterin yapı geçerliğine ilişkin eldeedilen veriler Doğrulayıcı Faktör Analizi ile test edildiğinde, yedi faktörlü yapısına ilişkin uyum indekslerininkabul edilebilir düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırmanın bulguları sonucunda Türkçeye uyarlamasıyapılan Beck Depresyon Envanteri-II’nin öğretmen adaylarının depresif belirtilerinin teşhis edilmesi amacıylagüvenilir ve geçerli bir ölçme aracı olduğu söylenebilir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Psikoloji