Antibiotic sensitivities of Streptococcus pneumoniae, viridans streptococci and group A hemolytic streptococci isolated from the maxillary and ethmoid sinuses - Keleş, Erol; Aral, Murat; Alpay, H. Cengiz (My University, 2006)
Amaç: Kronik sinüzit nedeniyle fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi hastaların sinüslerinden alınan kültür materyallerinden izole edilen Streptokok pnömoni, Streptokok viridans, A grubu hemolitik streptokok'larm antibiyotik dirençleri araştırıldı. Hastalar ve Yöntemler: Çalışmaya, kronik sinüzit nedeniyle fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi uygulanan 93 hasta (63 erkek, 30 kadın; ort. yaş 36±17.47; dağılım 19-68) alındı. Cerrahi girişim öncesi nazal mukoza, deri ve komşu yapılar olası bir kontaminasyonu önlemek amacıyla povidone-iodine solüsyonuyla temizlendi. Tüm hastalardan povidone-iodine solüsyonu uygulamadan önce ve sonra burun sürüntü örnekleri alındı. Ameliyat sırasında da etmoid sinüsten ve maksiller sinüs ostiumundan kültür için materyal alındı. Kültürlerde izole edilen Streptokok pnömoni, Streptokok viridans ve A grubu hemolitik streptokoklara antibiyotik duyarlılık testleri yapıldı. Bulgular: Ameliyat öncesi burun sürüntü kültürlerinden povidone-iodine solüsyonu uygulamadan önce 58 hastadan (%62.3) 72 aerop bakteri üremesi olurken, povidone-iodine solüsyonu uygulandıktan sonra alınan kültürlerde 12 hastadan (%12.9) toplam 16 izolasyon oldu. Ameliyat sırasında maksiller sinüslerden alınan kültürlerde hastaların %95.6'sında (89/93), etmoid sinüsten alınan kültürlerde ise %91.3'ünde (85/93) mikroorganizma izole edildi. Her iki sinüste de en sık izole edilen mikroorganizma koagülaz negatif stafilokok, ikinci sıklıkta viridans streptokoklar daha sonra sırasıyla koagülaz pozitif stafilokok, Streptokok pnömoni we A grubu hemolitik streptokok idi. İzole edilen viridans streptokok susunun %33.3'ü tetrasikline, %23.8'i kloramfenikole, %19.04'ü penisiline dirençli bulunurken, A grubu hemolitik streptokok susunun tümü penisilin, ofloksasin, seftriakson, sefepime duyarlı, %50'si eritromisin ve kloramfenikole, tamamı tetrasikline dirençli bulundu. İzole edilen Streptokok pnömoni suşlarının %25'i pensiline, %66.6'sı trimetoprim/sülfametoksazole, %41.6'sı eritromisine, %58.3'ü tetrasikline, %33.3'ü kloramfenikole ve %16.6'sı rifampine dirençliydi. İzole edilen suşların tümü vankomisine duyarlıydı. Sonuç: Kronik sinüzitli hastalardan sık olarak izole edilen Streptokok pnömoni, viridans streptokoklar ve A grubu hemolitik streptokok ların antimikrobiyal duyarlılıklarının araştırılmasının, klinikte uygulanacak ampirik tedavinin seçilmesinde ve kronik sinüzitli hastalarda viridans streptokok'ların tedavide göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünüyoruz.
Keywords: Streptococcus; Sinüzit; Anti-bakteriyel ajanlar; İlaç direnci; bakteriyel; Maksiller sinüs; Kronik hastalık; Streptococcus pneumoniae; Viridans streptokok; Etmoid sinüs