DENEYSEL OLARAK DİYABET OLUŞTURULMUŞ RATLARIN BEYİN VE SİYATİK SİNİR DOKUSUNA ALFA LİPOİK ASİDİN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - TAŞCI, İREM (Fırat Üniveristesi, 2013)
Diabetes mellitus (DM) insülin salınımındaki ya da aktivitesindeki bozukluğa bağlı olarak gelişen hiperglisemi ile karakterize metabolik bir hastalıktır. DM'li hastaların doku ve organlarında biyokimyasal, morfolojik ve fonksiyonel değişiklikler meydana gelmektedir.Endojen olarak sentezlenen alfa lipoik asit (ALA) pek çok mitokondrial enzim kompleksinin kofaktörü olarak görev yapan özel bir proteindir. Yapılan çalışmalarda ALA'nın antioksidan etkileri gösterilmiştir. Bu çalışma, streptozosin (STZ) ile oluşturulan diyabetik rat modelinde beyin ve siyatik sinir dokularındaki değişiklikler üzerine ALA' nın koruyucu etkileri incelemek amacıyla yapılmıştır.Çalışmada, 28 adet, 8 haftalık erişkin Wistar albino cinsi erkek sıçan kullanıldı. Deney hayvanları; her grupta 7 hayvan olacak şekilde 4 gruba ayrıldı. Gruplar kontrol, DM, ALA ve DM+ALA olarak isimlendirildi. DM ve DM+ALA gruplarında diyabet oluşturmak için 180 mg/kg dozunda streptozosin, intraperitoneal olarak tek doz uygulandı. ALA ve DM+ALA gruplarına 8 hafta boyunca ALA (100 mg/kg/gün dozunda) oral olarak verildi. 8 haftalık tedaviden sonra tüm gruplardaki sıçanlar dekapite edildiler. Dekapitasyonun ardından ratların beyin ve siyatik sinir dokuları çıkarıldı. DM grubunda; malondialdehitte (MDA) kontrol grubuna göre anlamlı artış saptandı. DM+ALA grubunda; MDA'da DM grubuna göre anlamlı oranda azalma, glutatyon peroksidaz (GPx) seviyesinde hem kontrol hem de DM grubuna göre artış izlendi. ALA grubunda; MDA'da DM ve DM+ALA gruplarına göre azalma, katalaz (CAT) seviyesinde DM grubuna göre artış, GPx seviyesinde hem kontrol hem de DM grubuna göre artış izlendi, süperoksit dismutaz (SOD) seviyesinde DM+ALA grubuna göre artış izlendi. Yapılan immünohistokimyasal incelemelerde beyin dokusunda apoptozisin DM+ALA grubunda DM grubuna göre daha düşük oranda olduğu gözlendi. Siyatik sinir histolojik incelemelerinde DM+ALA grubunda miyelin hasarının DM grubuna göre daha düşük oranda olduğu saptandı. Sonuç olarak, beyin ve siyatik sinir dokularında DM'nin oluşturduğu oksidatif hasara ve apoptozise karşı ALA'nın koruyucu olduğu gözlendi. Diyabetin santral ve periferik sinir sistemindeki komplikasyonlarını önlemek amacıyla ALA içeren tedavi yaklaşımlarının denenmesinin yararlı olabileceği kanaatine varıldı. Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, Alfa lipoik asit, beyin, siyatik sinir, oksidatif hasar

Diabetes mellitus (DM) is a metabolic disorder characterized by hyperglycemia induced impairment of insulin secretion or activity. Biochemical, morphological and functional changes occur in tissues and organs of patients with diabetes. Endogenously synthesized alpha lipoic acid (ALA) is a specific protein, which function as cofactor for several important mitochondrial enzyme complexes. The studies have shown antioxidant effects of ALA. In this study, the protective effects of ALA were investigated in rat brain and sciatic tissue with streptozotocin (STZ) induced experimental diabetes. Twenty-eight adult male Wistar albino rats were used. Rats were randomly divided into four groups with seven rats per group. The groups were named as control, DM, ALA and DM+ALA. Rats in DM and DM+ALA groups were injected intraperitoneal streptozotocin (180 mg/kg) to establish diabetes mellitus rat model. Rats in ALA and DM+ALA groups were received alpha lipoic acid (100mg/kg/day, per oral) for eight weeks. After treatment for eight weeks, all of rats weighed and then decapitated. The brain and sciatic nerve tissues were removed. In DM group; level of MDA was statistically more higher than control group. In DM+ALA group; level of MDA was statistically more lower than DM group, level of GPx was higher than control and DM groups. In ALA group; level of MDA was lower than DM and DM+ALA groups, level of catalase (CAT) was higher than DM group, level of GPx was higher than control and DM groups, level of SOD was higher than DM+ALA group. In immunohistochemical examinations of brain tissue; in DM+ALA group, apoptosis was lower than DM group. Histological examination of sciatic nevre, myelin damage in DM+ALA group was significantly more lower than DM group. In conclusion, it is observed that ALA has protective effects against DM induced oxidative damage and apoptotic changes in the central and peripheral nervous systems. To prevent DM induced central and peripheral nervous systems complications, was concluded that treatment with ALA may be useful to challenge approaches. Key Words: Diabetes mellitus, Alpha lipoic acid, brain, sciatic nerve, oxidative damage
The investigation of effects of alpha lipoic acid in the sciatic nerve and brain tissue of rats were created in experimental diabetes
Keywords: Nöroloji