Evaluations of clinic, radiographic and postmortem findings of canine tracheas surrounded with: 2. ring polypropylene prosthesis (RPP) - Kılıç, Ş.; Canpolat, İ.; Bulut, S.; Köm, M.; Özercan, İ. H. (My University, 2000)
Bu çalışmada, özel olarak hazırlanmış ring (yüzük) şeklinde polipropilen bir protezin, spiral ve diğer bildirilmiş metodlara olan üstünlükleri değerlendirildi. Oniki yerli köpek operasyona alındı ve bunlar operasyondan sonra rastgele kısa (10 günlük) ve uzun (3 aylık) süreli iki gruba eşit olarak ayrıldılar. Ring protezlerinin köpek servikal trakea'ları üzerine olan klinik, radyografik ve postmortem etkileri incelendi. Çalışmada gözlenen önemli postoperatif problemler yangı (% 66.7), klinik (% 33.3) ve subklinik (% 66.7) şişkinlik ile öksürük (33.3 %) olduğu saptandı. Yapılan radyografik incelemelerde köpeklerin trakeal lumenlerinde % 0-46.7 (ortalama % 12.5) arasında değişen daralmaların olduğu ve en fazla daralmaya sahip bir köpekte solunum güçlüğüyle ilgili bir belirtiye rastlanmadığı gözlendi. Ses kısıklığıyla birlikte dyspne belirtileri gösteren bir olgunun trakeasmda % 16.7 oranında bir daralmanın olduğu saptandı. Sonuç olarak, ring şeklinde polipropilen protezlerin, hayvanların başlarını serbestçe etrafa hareket ettirebilecekleri kadar esnek ve etrafındaki bağdokunun sıkıştırıcı gücünü etkin bir şekilde dengeleyerek trakea lumenini normal poziyonda tutacak kadar sert özelliklere sahip olduğu kanısına varıldı.
Keywords: Nefes borusu; cerrahi; köpek; işlem; ameliyat sonrası komplikasyonlar; protezler; polipropilen