BLEOMİSİN İLE OLUŞTURULMUŞ DENEYSEL SKLERODERMA MODELİNDE RİTUKSİMAB TEDAVİSİNİN ETKİNLİĞİ - DİK, YAVUZ (Fırat Üniveristesi, 2010)
Skleroderma vasküler hasar, immünolojik anormallikler, deri ve iç organların yaygın fibrozu ile seyreden kronik inflamatuar bir hastalıktır. Rituksimab, B lenfositler için özgün olan CD20 antijenine karşı geliştirilmiş kimerik yapıda monoklonal bir antikor olup, B hücre deplesyonuna neden olmaktadır. Rituksimab, günümüzde birçok otoimmün hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, bleomisin ile uyarılan deneysel skleroderma modelinde rituksimab uygulanmasının koruyucu etkinliğinin araştırılmasıdır.Bu çalışmaya 4 grup (her grupta n=7) Balb/c fare alındı. Grup I'deki farelere, subkutan 100 µl/gün fosfat ile tamponlanmış salin (FTS); grup II, III ve IV'teki farelere ise subkutan 100 µg/gün bleomisin (1mg bleomisin 1ml FTS içerisinde çözündürülerek) uygulandı. Grup III ve IV'teki farelere bleomisine ek olarak, sırasıyla 50 µg ve 250 µg dozunda rituksimab intraperitoneal olarak 1. ve 14. günlerde uygulandı.Tüm gruplardaki fareler 4 hafta sonunda sakrifiye edilerek, kan ve doku örnekleri alındı. TGF-ß1 serum düzeyleri, dermal kalınlıklar, dermal inflamatuar hücre sayıları ve ? düz kas aktin pozitif (?-SMA+) hücre sayıları belirlendi.Tekrarlanan bleomisin uygulamalarının dermis inflamatuar hücre infiltrasyonu, miyofibroblastik hücre aktivitesi ve dermal kalınlıkta artış yaptığı saptandı. Bleomisin ve rituksimab uygulamaları birlikte başlanıldığında ise inflamatuar hücre infiltrasyonu, miyofibroblastik hücre aktivitesi ve dermal fibroz gelişimi gözlenmedi.Sonuç olarak, bleomisin ile uyarılan deneysel skleroderma modelinde rituksimabın fibroz gelişimini önlüyor olması, B hücrelerinin skleroderma patogenezinde rol alıyor olduğunu göstermektedir.Anahtar Kelimeler: Skleroderma, Bleomisin, Rituksimab

Scleroderma is a chronic inflammatory disease characterized by vascular injury, immunological abnormalities and widespread fibrosis of skin and internal organs. Rituximab is a chimeric monoclonal antibody against CD20 antigen of B lymphocytes and causes the depletion of B cells. Rituximab is also used in the treatment of several autoimmune diseases at the present dayThe aim of this study was to evaluate the preventive efficacy of rituximab on bleomycin-induced experimental scleroderma model.This study involved 4 groups Balb/c mice (n=7 in each group). Group I mice only received subcutaneously 100 µl/day phosphate-buffered saline (PBS), whereas group II, III and IV mice were subcutaneously administrated 100 µg/day bleomycin (1 mg bleomycin dissolved in 1ml PBS). In addition to bleomycin, group III and IV mice were received intraperitoneally 50 µg and 250 µg rituximab respectively on the first and fourteenth days.Animals were sacrificed, at the end of fourth week, and blood and tissue samples were then obtained for further analysis. TGF-ß1 serum levels, dermal thicknesses, the numbers of inflammatory cells on the dermal layer and ?-smooth muscle actin-positive (?-SMA+) cells were determined.Bleomycin administrations increased dermal thicknesses, the numbers of inflammatory cells on the dermal layer and activity of myofibroblastic cells. When rituximab is administrated together with bleomycin, skin fibrosis, infiltration of inflammatory cells and activity of myofibroblastic cells were not observed.In conclucion, anti-fibrotic effect of rituximab on bleomycin-induced experimental scleroderma model may suggest that B cells have a role on the pathegenesis of scleroderma.Key Words: Scleroderma, Bleomycin, Rituximab
Effectiveness of rituximab treatment in Bleomycin-induced experimental scleroderma
Keywords: Romatoloji