WILLA CATHER’IN ‘KOMŞUM ROSICKY’ ADLI ÖYKÜSÜNDE YENİ TARIMCI HAYAT TARZI - Kocsoy, F. Gul (My University, 2020)
Amerikalı yazar Willa Cather (1873-1947) günümüzde çevreci akımlar için ilham kaynağı olan birçokeserinde, insanı doğadan üstün değil, onun içinde ve ona ait bir varlık olarak tanımlar. Cather’ın 1928 yılındayazdığı ‘Komşum Rosicky’ adlı öyküsü, şehirde yetişen, ancak hızlı sanayileşme, maddecilik vemodernleşmenin getirdiği sorunları görerek kırsal yaşamı seçen bir kahramanı ele alır. Rosicky’nin hayatfelsefesi, insanı değil doğayı merkez edinen ve toprağa dayalı olan ‘Yeni Tarımcı’ ilkelerle örtüşür: kenditoprağının efendisi olma, bütüncül zaman kavramı, güçlü bir mekân duyarlılığı, aile ve geçmişe bağlılık,sadelik ve tüketim toplumu özelliklerini ret gibi. Otuz beş yaşından sonra çiftçiliği öğrenen Rosicky, hayatıve ölümü olduğu gibi kabul eder, elindekilerin keyfini çıkarır, kendine yetenden fazlası için çalışmaz veçocuklarının da bu hayat tarzını benimsemesi için gayret gösterir. Evrensel erdemleri vurgulayan kahraman,kibar, yardımsever ve anlayışlıdır; bütüncül bir hayat görüşünü benimsemiş, bu yolda kendinigerçekleştirmiştir.
Keywords: Tarımsal Ekonomi ve Politika; Ekoloji; Ziraat Mühendisliği; Ziraat; Toprak Bilimi