SANMA, BiLME VE iMAN: KANT'IN iMAN ANLAYlŞlNlN KAVRAMSAL ÇERÇEVESi - Tan, Necmettin (Fırat University, 2010)
Kant, iman kavramını sarıma ve bilme kavramları ile birlikte tanımlar. Bu üç kavram fiinvahrlmlten ·kavramının ·üç ayrı aşamasını oluşturur. Fünvalrrhalten, bir şeyden emin olma, bir şeyi doğru sayma, bir şeyi kesin kabul etmek anlamlarına gelir. Ayrıca Kant bu üç kavramı nesnel yeterlik ve öznel yeterlik kavramları ile tanımlar. Buna göre sanı, öznel ve nesnel yeterliğin bulunmaması dır. Bilgi, hem nesnel hem öznel yeterliğin bulunduğu bir durumu ifade ederken, iman yalnızca öznel yeterliğin olduğu bir durumdur. Öznel yeterlik Kant' a göre keyfi ve değişken bir durumu ifade etmeyip tüm insanlarda ortak olan ahlaki temele dayanmaktadır. Bu yüzden de diğer tüm kesinliklerden daha çok kesinlik sağlar.
Opinion, Knowledge and Faith: The Canceptual Frame of Kant~s Notion of Faith
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları