Tanzimat Şiirinde İdeal İnsan Tipi - Kanter, M. Fatih (My University, 2007)
Osmanlı devletinin çöküş sürecini yaşadığı dönemde, devrin aydınları “ideal insan tipi” oluşturma çabasına girerler. Tanzimat’ın ilânı ile birlikte Batı’daki gelişmelerin yeni yeni farkına varan insanımız, kendi eksikliğini gidermeye çalışır. Bu noktada dönemin edebiyatçılarına da büyük bir görev düşmektedir: İdeal insan modelini eserlerinde ortaya çıkarmak.Tanzimat birinci dönem ve ikinci dönem sanatçıları da eserlerinde, kendi ideallerini yansıtacak ideal insan tipini anlatmaya çalışırlar. Biz bu çalışmamızda Tanzimat nesline öncülük eden şairlerimiz ile birlikte, Tanzimat birinci dönem ve ikinci dönem şairleri ile Ara Nesil sanatçısı olan Muallim Naci’nin şiirlerindeki ideal insan tipini tespit etmeye çalıştık.
Keywords: Şairler; toplumsal değerler; ideoloji; Namık Kemal; şinasi; osmanlı şiiri; Muallim naci; ideal insan; Ziya Paşa; recaizade mahmut ekrem; osmanlı edebiyatı; batılılaşma; tanzimat dönemi; batı etkisi; Abdülhak Hamid Tarhan; hümanizm