Bir İvesi Koyununda Baş Bölgesinde Deri Boynuzu (Cornu Cutaneum) Olgusu - Başa, Alper; Canpolat, İbrahim; Çevik, Aydın (My University, 2018)
Deri boynuzu (cornu cutaneum) keratinize bir materyalin deride boynuz şeklinde bir çıkıntı oluşturmasıyla karakterize nispeten nadirgörülen iyi huylu, premalignant veya malignant bir lezyondur. İnsanlarda gözlenen bu rahatsızlık evcil ve vahşi hayvanlarda da raporedilmiştir. Olgu sunumunu, sağlık taraması amacıyla gidilen küçükbaş hayvan işletmesindeki yaklaşık 2 yaşında 1 adet ivesi ırkı dişi koyunoluşturdu. Fiziki muayenede frontal bölgede solid, sirkumskript ve dorsale doğru konikleşmiş, hafif sağa deviasyon gösteren kitle tespitedildi. Ayrıca sağ burun kaidesi dorso-lateralinde aynı özellikte ancak kanca gibi kıvrılmış kitle tespit edildi. Histopatolojik incelemedehiperkeratotik izole lezyonlar görüldü. Gerek kitlenin karakteri, gerekse de histopatolojik sonuçlar kornu kutaneum tanısına ulaşmamızısağladı. Sonuç olarak özellikle insan hekimliğinde gözlenen bu vaka nadiren veteriner hekimlikte de karşımıza çıkmaktadır.
Keywords: Patoloji; Veterinerlik