FARKLI RENK VE DONAMLARDA YAPILANDIRILMIŞ MONOFİLAMENT SADE AĞLARIN AV VERİMLİLİĞİ - ORSAY, BÜLENT (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bu araştırma, Eylül 2004-Nisan 2006 tarihleri arasında Keban Baraj Gölü ÇemişgezekBalıkçılık Kooperatifinin avlak sahasındaki 8 farklı istasyonda gerçekleştirildi.Çalışmada, Keban Baraj Gölü'nde renkli galsama ağlarının balık avcılığında etkinliğini tespitetmek için 40, 55, 70 mm göze genişliğine sahip ve her bir göze genişliğinden yeşil, mavi, bordo,siyah renk olacak şekilde boyanıp, her bir göze genişliğinden 4 farklı renkten ağlar 0,50 ve 0,67donam faktörleri ile ayrı ayrı donatılarak 24 adet ağ olacak şekilde kullanıldı.İki yıl süren araştırmada, monofilament sade ağlarda 0,50 donam faktöründe toplam 606 adet,0,67 donam faktöründe 563 adet olmak üzere toplam 1169 adet balık avlandı.Ağlarda yakalanan balıklar donam faktörlerine, göze genişliklerine ve renklerine göre totalboyları ve ağırlıkları tartılarak ortalamaları ve standart hataları hesaplandı.Göze genişliklerine, renklere ve donam faktörlerine göre yakalanan balıklar arasındaki ilişki Ki-kare testiyle karşılaştırıldı.Galsama ağlarında materyal renginin farklı olmasının av verimi üzerinde etkili olduğu tespitedildi. 0,50 donam faktörü ve 40 mm göze genişliğine sahip ağlarda en fazla Capoeta trutta, 0,50donam faktörü ve 55 mm göze genişliğine sahip yeşil ile siyah renkli ağlarda Barbus rajanorummystaceus ve Capoeta trutta, 0,67 donam faktörü ve 40 mm göze genişliğine sahip siyah renkli ağlarlaCapoeta trutta, 0,67 donam faktörü ve 55 mm göze genişliğine sahip mavi renkli ağlarla ise en fazlaBarbus. esocinus ve Barbur xanthopterus'un avlandığı tespit edildi.Sonuç ta, Keban Baraj Gölü Çemişgezek Bölgesi'nde karabalık için siyah, sazan için bordo,küpeli balık için yeşil, bıyıklı balık için mavi renkli galsama ağlarının kullanılabileceği belirlendi.Anahtar kelimeler: Keban Baraj Gölü, Renkli galsama ağı, Donam faktörü, Monofilament

This study was conducted at 8 different stations in Çemişgezek fishing cooperative area ofKeban Dam Lake from September 2004 to April 2006.In study, in order to determine fish catching efficiency of colored gillnets with 40,55,70 mmmesh size in Keban Dam Lake and to stained green, blue, red, black color from each mesh sizes, 4different color nets with hanging ratio of 0,50 and 0,67 from each mesh sizes seperate to equip 24number nets were used.During two years study period, in total 1169 fish were caught; of these 606 with hanging ratioof 0,50 and 563 with hanging ratio of 0,67 with monofilament gill nets.According to hanging ratio, mesh size and color, of nets total lenght and weight measured ofthese avarege and standart error were calculated. Therefore, Chi-square analyesis was used in comparethis fishes.In this study was determined that different colors of material effect on catch efficiency in gillnets. Nets with 0,50 hanging ratio and 40 mm mesh size catched Capoeta trutta while green and blackcolor nets with 0,50 hanging ratio and 55 mesh size catched Barbus rajanorum mystaceus andCapoeta trutta. Black color net with 0,67 hanging ratio and 40 mm mesh size catched Capoeta truttamorely while blue color with 0,67 hanging ratio and 55 mm mesh size catced Barbus. esocinus andBarbus xanthopterus.The results showed that material of different colors is effective on gillnets and it should beblack, red, green and blue gill nets for black fish, carp, earring fish and barbel fish respectively inÇemişgezek area of Keban Dam Lake.Key Words: Keban Dam Lake, Colored gill net, Hanging ratio, Monofilament
Catching efficiency of various hanging ratio and colour monofilament gill nets
Keywords: Su Ürünleri