Nitratın Çeşitli Topraklardaki Adsorpsiyon Hızlarının İncelenmesi - Akosman, Cevdet; Ozdemir, Tuba (My University, 2018)
Bu çalışmada nitratın çeşitli topraklardaki (kumlu, kireçli ve killi) adsorpsiyon hızları kesikli sistemde incelenmiştir. Kesikli sistem deneysel çalışmaları ortalama 1 mm boyutunda toprak örnekleriyle 25-500 mg/L konsantrasyon değerleri aralığında değişen başlangıç nitrat çözeltileri, farklı sıcaklık değerleri (15, 25, 35 ve 45 °C) kullanılarak yürütülmüştür. Adsorpsiyon hız değerlerinin başlangıç nitrat konsantrasyonu artışıyla arttığı belirlenmiştir. Sıcaklık artışıyla ise adsorpsiyon hız değerlerinin azaldığı gözlenmiştir. Adsorpsiyon hız kinetiğinin belirlenmesinde pseudo birinci derece ve ikinci derece hız ifadeleri kullanılmış ve üç toprak örneği için de nitrat adsorpsiyonunun ikinci dereceden hız denklemi ile daha iyi temsil edildiği belirlenmiştir.
Keywords: Çevre Bilimleri